Gorivo će ponovo poskupjeti od srijede

Dodajte komentar

Cijene naftnih derivata ponovo će porasti naredne sedmice. Rast, međutim, neće biti drastičan kao prije mjesec dana, već će iznositi nekoliko centi. Nove cijene goriva stupiće na snagu od srijede, jer je ponedjeljak neradni dan, a Ministarstvo kapitalnih investicija će obračun uraditi i objaviti u utorak, pa će važiti od ponoći u srijedu.

Savjetnik za analize i ispitivanja tržišta u Udruženju naftnih kompanija Crne Gore (UNKCG) Draško Striković kazao je za “Dan” da bi po sadašnjim parametrima cijene benzina porasle tri centa, eurodizela pet centi, a lož ulja šest centi.

“Redovni obračun se radi svakog drugog ponedjeljka, a pošto je ovaj ponedjeljak neradni, onda se obračun radi prvog narednog dana. Bez obzira kada se radi obračun, uzima se isti period berzanskih kotacija i kursa EUR/ USD, a to je za period od 11.4. do 22.4.2022. godine. Dodatno, kako je u posmatranom periodu kotacija bilo neradnih dana, to će se u obzir uzimati samo objavljene kotacije i kurs EUR/USD, tj. ukupno za osam radnih dana iz prethodne dvije sedmice. Kako su do danas poznati podaci za 5/8 i uz projekcije do kraja sedmice, očekivane cijene su sledeće: eurosuper 95 -1,73 eura (+0,03); eurosuper 98 1,77 eura(+0,03); eurodizel -1,77 eura (+0,05); ložulje 1,72 (+0,06)”, precizirao je Striković.

Istakao je da će do povećanja cijene goriva doći u značajnoj mjeri zbog jačanja dolara u odnosu na euro.

“Pored toga, sukob između Rusije iUkrajine, kao i uvođenje sankcijaRusiji, dovode do toga da su i berzanske kotacije zabilježile rast cijena gotovih proizvoda, na bazi kojih se pravi obračun za tržište Crne Gore. Svako dalje uvođenje sankcija Rusiji i potpuna obustava kupovine energenata, za evropske zemlje će značiti povećanje cijena, jer će doći do smanjenja ponude energenatauz istu potražnju”, rekao je Striković.

Konačni podaci o cijenama naftnih derivata znaće se u petak. Gorivo je prošlog mjeseca poraslo od 16 do 29 centi, dok su prije dvije sedmice cijene neznatno pale. Cijene goriva može spustiti samo Skupština usvajanjem izmjena Zakona o akcizama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *