EU priprema embargo na rusku naftu

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire kaže da se priprema embargo na rusku naftu na nivou Evropske unije, dodajući da takav potez želi i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Nadam se da ćemo u sedmicama koji dolaze uvjeriti naše evropske partnere da prestanu uvoziti rusku naftu”, rekao je Le Maire za radio Europe 1, prenosi Reuters.

Zelenskij: Ruska nafta je plaćena krvlju

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da evropske zemlje koje nastavljaju kupovati rusku naftu zarađuju novac krvlju drugih ljudi.

U intervjuu za BBC Zelenskij je izdvojio Njemačku i Mađarsku, optuživši ih da blokiraju proces za embargo, a Rusija bi od prodaje energenata ove godine mogla zaraditi do 250 milijardi funti – što je više od jedne trećine u usporedbi s prošlom godinom.

Među ukrajinskim vrhom raste nezadovoljstvo Njemačkom koja je podržala neke sankcije Rusiji, ali nije podržala strože mjere u pogledu prodaje nafte. “Neki naši prijatelji i partneri shvaćaju da je sada drugačije vrijeme, da to više nije pitanje posla i novca. To je pitanje opstanka”, rekao je Zelenskij.

Check Also

Voli ,,Podgorička desetka“: Bubnov postavio novi rekord trke, Pejović šestostruka pobjednica

Vijugave staze kultnog brda Gorice, spomenika prirode u srži glavnog grada, sada već tradicionalno, po …

Leave a Reply

Your email address will not be published.