CBCG: Krediti će poskupjeti ako ECB podigne kamatne stope

Centralna banka Crne Gore CBCG je saopštila da za sada ne očekuje značajniji rast kamatnih stopa, osim u slučaju da Evropska centralna banka (ECB) značajno poveća referentnu kamatnu stopu. U tom slučaju, bi kako su za CdM pojasnili iz CBCG, došlo do prelivanja efekta kod kredita sa varijabilnom kamatnom stopom u Crnoj Gori, čija bi se stopa po automatizmu povećala.

Iz ECB su nedavno saopštili da referentne kamatne stope za sada neće mijenjati.

“Veliki broj faktora utiče na nivo kamatnih stopa, kao i međusobni uticaj svih tih faktora. Na strani ponude to mogu biti inflacija, geopolitički rizici, kamatne stope izvora finansiranja – kao sto su kamatne stope Evropske centralne banke. Na strani tražnje, faktori koji utiču mogu biti konkurencija, smanjenje troškova, ekonomski oporavak”. kazali su iz CBCG CdM-u odgovarajući na pitanje da li se može desiti da zbog inflacije i rata u Ukrajini banke koje posluju u Crnoj Gori podignu svoje kamate na odobrene kredite.

Trenutno, istuču, svi ovi faktori utiču na kamatne stope na našem tržištu.

“Za sada, ne očekujemo značajniji rast kamatnih stopa, osim u slučaju da ECB značajno poveća referentnu kamatnu stopu. U tom slučaju došlo bi do prelivanja efekta kod kredita sa varijabilnom kamatnom stopom u Crnoj Gori, čija bi se stopa po automatizmu povećala”, zaključili su iz CBCG u izjavi za CdM.

Od kamata, naknada i provizija 11 banaka koliko ih posluje u Crnoj Gori ukupno je prihodovalo 185 miliona eura, pokazali su njihovi bilansi uspjeha za 2021. godinu. Neto prihod od kamata iznosio je 147,5 miliona eura, a od naknada i provizija 37,6 miliona.

U odnosu na godinu ranije, banke su u 2021. od kamata prihodovale 21,4 miliona eura više, a od naknada i provizija 14,3 miliona eura.

Check Also

Povoljniji prevoz za građane upućene na liječenje van Crne Gore

Fond za zdravstveno osiguranje i nacionalna avio-kompanija Air Montenegro potpisali su Protokol o saradnji kojim …

One comment

  1. Ne trošiti energiju na CB CG nerealnosti. CG depozitna baza je za sad stabilna. Što znači da banke uz prvi udar promjena cijene € ne moraju na tržišta po zaduženje.

    Guverner CB CG neka bude malo pažljiviji. Bar toliko duguje ovoj nesrećnoj zajednici, prije nego što mu se završi mandat. I neka batali da skockava zakon da sam sebi ili svojoj arhineprijateljici iz irf obezbijedi naredni mandat. Ni jedno ni drugo nisu ordeni ozbiljnog u CG ekonomiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.