Abazović predstavio koncept 43. Vlade

Dodajte komentar

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Dritan Abazović poručio je da je Crna Gora spremna da dobije 43. Vladu i da je o tome danas obavijestio Skupštinu Crne Gore. Abazović navodi da je sada sve na Skupštini Crne Gore, a kako dodaje, najrealnije je da sjednica bude nakon Vaskrsa. Misli i da će Vlada biti podržana od 46 poslanika. Vlada će, kako navodi, imati 20 ministara, od kojih će dvojica biti bez portfelja, kao i četiri potpredsjednika. Abazović kaže da će nova vlada počivati na dva stuba – vladavini prava i ekonomskom razvoju.

Abazović je saopštio da ima spisak budućih ministara, ali nije htio da na današnjoj konferenciji za medije saopšti personalni sastav Vlade.

“Premijer ima obavezu da još jednom završno sa svim kandidatima porazgovara. Sve je komletirano, sada je lopta u dvorištu Skupštine Crne Gore. U momentu kada sjednica bude zakazana biće predstavljena i imena”, poručio je mandatar Abazović.

U sporazumu koji su partije potpisale, kako kaže Abazović, stoji da će Vlada najvažnija državna pitanja donositi kvalifikovanom većinom.

Vlada će, kako navodi, imati kraći mandat, pa će obaveza ministara biti da pojačaju efikasnosti.

Nakon dva mjeseca razgovora, kako je naveo Abazović, došlo se do rješenja.  Ideja je, ističe on, da Crna Gora dobije političku stabilnost, pomirenje i pokušaj da se gradi evropska budućnost.

“Nijesmo protiv izbora, niko ne smije da bude protiv izbora, ali jesmo protiv izbora bez institucija”, poručio je Abazović.

Kaže i da je sastav vlade, spreman, ali nije htio da ga saopšti. Na skupštini i poslanicima je sada, kako poručuje, odluka.

“I oni treba da u dobrom duhu da odluče kada je najbolji momenat da sjednica bude održana”, poručio je Abazović i dodao da što se njega tiče sjednica može da bude održana i sjutra.

“Mislim da je realnije da sjednica bude nakon Vaskrsa”, poručio je Abazović.

Mandata je predstavio i prioritete rada 43. Vlade. “Najznačajnije pitanje za sve građane Crne Gore je da ovu krizu koja je nastala, agresijom Rusije na Ukrajinu iskoristimo u svoju korist i ja sam optimista”, poručio je Abazović.

Pozvao je i one koji ne podržavaju novu vladu, da podrže proces evropeizacije Crne Gore.

“Ova vlada 43. će počivati samo na dva stuba, to je vladavina prava i ekonomski razvoj”, zaključio je Abazović.

Misli i da će Vlada biti podržana od 46 poslanika. “To ne znači da su vrata bilo kome zatvorena”, naveo je Abazović i poručio da je spreman da povede dijalog sa svim političkim subjektima.

“Premijer će omogućiti da se svi glasovi čuju”, poručio je Abazović. Naveo je i da će vlada predstavljati potpunu inkluzivnost svih nacionalnih i vjerskih struktura u Cnoj Gori.

“Oni koji ne budu direktno u Vladi na nivou ministara, biće zastupljeni kroz druge organe i kancelarije koje premijer namjerava da otvori”, poručio je Abazović.

Ja sam vrlo ponosan na to što imamo saradnju partija koje do sada nijesu sarađivale

Što se tiče ostavke Strahinje Bulajića na mjesto poslanika i potpredsjednika Skupštine, Abazović je naveo da ostaje pri stavu da se radi o časnom i poštenom čovjeku.  “Mislim da je njegov današnji čin to i pokazao”, naveo je Abazović.

“Bio bih jako negativno iznenađen da bilo ko od dva potpredsjednika Skupštine u ovoj situaciji ne zakaže sjednicu Skupštine” , poručio je Abazović.

Misli i da novi resori u Vladi neće koštati građane dodatno.

Prioriteti vlade

Abazović je naveo da su prioriteti vlade dogovor oko nosilaca pravosudnih funkcija, usklađivanje regulative u pravosuđu sa regulativom Evropske unije (EU), zakon o preipitivanju porijekla imovine, koji je spreman i čeka zeleno svjetlo EU, izborna reforma.

On je istakao da su prioriteti i profesionalizacija Državne izborne komisije u skladu sa preporukom OEBS-a, revizija postojećeg stanja u prosvjeti i kulturi i preispitivanje svih kadrovskih rješenja u tim oblastima.

Abazović je rekao da je jedan od prioriteta preispitivanje spornih odluka, dalji nastavak reformi službi bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta je i predlaganje Zakona o popisu u skladu sa evropskim standardima.

On je kazao da su među političkim prioritetima nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 kako bi se dobila završna, stvaranje povoljnog ambijenta za nove investicije i zasutavljanje odlaska postojećih investora.

Abazović je naveo da je tu i regulisanje odnosa sa vjerskim zajednicama u skladu sa Ustavom i sagledavanje regionalnih inicijativa u kontekstu ključnog prioriteta – bržeg učlanjenje u EU.

Prema njegovim riječima, ideja je da Crnu Goru odblokiraju i da država dobije funkcionalne institucije.

„Da Crna Gora umjesto političke nestabilnosti dobije stabilnost, da umjesto politčke svađe dobije, uz malo mudrosti, pomirenje“, dodao je Abazović.

Izvor: rtcg.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *