Guvernerka ruske centralne banke: Ekonomija će morati da se transformiše

Dodajte komentar

Ruska ekonomija ne može se neograničeno oslanjati na svoje finansijske rezerve i moraće se preoblikovati kako bi se nosilo s posljedicama međunarodnih sankcija, rekla je guvernerka ruske središnje banke Elvira Nabjulina.

U svom najvažnijem govoru od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara, guvernerka je rekla da će biti potrebne dvije godine da se ruska inflacija vrati na 4%.

“Razdoblje kada ekonomija može živjeti od rezervi je završilo. U razdoblje strukturne transformacije i traženja novog ekonomskog modela ući ćemo u drugom i trećem tromjesečju”, rekla je.

Sankcije su najviše pogodile finansijsko tržište, a sada se, prema riječima guvernerke, počinju ogledati i u ekonomiji.

“Glavni problemi biće vezani za ograničavanje uvoza i logistike spoljne trgovine, a u budućnosti i na ograničenje izvoza”, rekla je, dodajući da će se ruske kompanije morati prilagoditi novonastaloj situaciji.

“Ruski proizvođači moraće pronaći nove partnere, promijeniti logistiku ili se prebaciti na proizvodnju proizvoda prethodnih generacija.”

Izvozne kompanije moraće da pronađu nove partnere i nove putove snabdijevanja, a za sve to treba vremena, rekla je guvernerka, dodajući da će centralna banka preduzeti nekoliko mjera kako bi se ekonomija prilagodila novonastaloj situaciji.

Između ostalog, centralna banka testira izdavanje digitalnih rubalja kako bi omogućila prenose Rusima. Pilot operacije vezane za to predviđene su za drugu polovinu ove godine, najavio je guverner.

Ruska centralna banka više je nego udvostručila svoju ključnu kamatnu stopu na 20 posto kada je uvela međunarodne sankcije Rusiji zbog ruske ofenzive u Ukrajini, snizivši je na 17 posto ovog mjeseca.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *