Bonusi za direktore kompanija FTSE 100 kao nekada

Dodajte komentar

Plate izvršnih direktora kompanije koje su izlistane u britanskom berzanskom indeksu FTSE 100 vratile su se na nivoe prije pandemije, nakon povećanja za trećinu prošle godine. Neki sektori su doživjeli procvat uporedo sa ublažavanjem pandemije.

Analiza konsultantske kuće PwC o prvih 50 kompanija iz FTSE 100 koje su objavile svoje izvještaje o naknadama za 2021. godine pokazuje da je srednja ukupna naknada za izvršne direktore porasla za 34 odsto od 2020. godine na 4,1 milion funti. Rast je uglavnom podstaknut velikim povećanjem godišnjih bonusa, prenosi Financial Times.

To je označilo povratak na nivoe koji su poslednji put zabilježeni prije pandemije Covid-19, kada je srednja ukupna naknada za izvršne direktore kompanija iz FTSE 100 dostigla 4,2 miliona funti u 2019. godini. Prosječan bonus izvršnog direktora za 2021. godinu dostigao je 82 odsto vrijednosti maksimalne isplate iz 2019. godine, prenosi Biznis.rs.

Analitičari takođe ističu da su kompanije u svoje bonus planove na početku 2021. godine ugradile pesimizam zbog neizvjesnosti u vezi sa pandemijom. Među sektorima koji su doživjeli procvat usled ublažavanja efekata pandemije su bankarstvo, šire finansijske usluge i građevinarstvo. Sektori putovanja, ugostiteljstvo i maloprodaja nisu se oporavili u istoj mjeri.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *