Crnoj Gori potrebna stabilnost da bi se odbranila od krize

Dodajte komentar

Crnoj Gori je potrebna stabilnost kako bi na najbolji mogući način uspjela da se odbrani od posljedica dešavanja i u zemlji, ali i okruženju, ocijenio je ekonomista i bivši poslanik Aleksandar Damjanović.

On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG1 rekao i da je bilo neformalnih komunikacija o njegovoj eventualnoj ministarskoj poziciji u novoj vladi, ali nije želio ni da potvrdi ni da demantuje navode da će voditi resor finansija.

“Da sačekamo još koji dan, isuviše dugo ova priča traje i neka se ona zaokruži. Bolje što prije za nas, jer ovo političko mrcvarenje nikome ne donosi dobro”, rekao je Damjanović.

Govoreći o aktuelnom ekonomsko-političkoj situaciji, Damjanović je rekao da nije dobro da ova situacija traje: “Vlada koja trenutno radi svoj posao izgubila je svoje povjerenje i ona se kao takva posmatra s aspekta međunarodnih krugova, finansijskih institucija, ali i građana i privrede”.

Damjanović kaže da se čeka kakva takva stabilnosti, koje u ovom trenutku nema. Iz političke, kaže on, proizilazi i ekonomska nestabilnost koja je podstaknuta dodatno i međunarodnim konfliktom, rastom cijene energenata i hrane.

Svjedoci smo da su unutar bivšeg sistema na visokorukovodnim mjestima kao kadar zadržani problematični eksponenti bivšeg režima. Tu ima prostora da se povjerenje da ljudima koji mogu da iznesu teret zadataka koji čekaju

Komentarišući najavu da će vlada imati do 20 resora, te hoće li biti postavljanja po dubini, Damjanović je rekao da ni tekuća vlada nije na pravi način kadrovski zaokružila sva mjesta u odnosu na otklon od bivšeg sistema.

“Svjedoci smo da su unutar bivšeg sistema na visokorukovodnim mjestima kao kadar zadržani problematični eksponenti bivšeg režima. Tu ima prostora da se povjerenje da ljudima koji mogu da iznesu teret zadataka koji čekaju”, ocijenio je Damjanović.

Budući da je program “Evropa sad” set zakona usvojen u parlamentu, Damjanović navodi da će svaka pa i nova vlada do kraja morati da zaokruži ono što je obaveza.

“Program je potrebno značajno unaprijediti. Ostao je neodgovoren dio koji se tiče penzionera i njihovog statusa, oni su u teškoj poziciji sada. Tu je problem i sa ostalim socijalnim kategorijama. Sve to će morati biti u fokusu nove administracije”, rekao je Damjanović.

Nestabilnost koja traje, kako je rekao, indukovana je globalnim konfliktom te posljedicama dvogodišnje pandemije: “Treba nam dobar odgovor na sve to. Mislim da uga u ovom trenutku nema, osim dosta tzv. tviter ekonomije i marketinga, kojeg smo svjedoci”.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *