Twitter ne želi Muska, braniće se svim sredstvima

Dodajte komentar

Twitter je u petak objavio da je njegov upravni odbor jednoglasno usvojio odbranu po sistemu “otrovne pilule” kao odgovor na prijedlog izvršnog direktora Tesle Elona Muska da kupi kompaniju i preuzme je privatno.

Strategija odbrane “otrovnim pilulama” omogućava postojećim dioničarima pravo na kupovinu dodatnih dionica uz popust, efektivno razvodnjavajući vlasnički interes neprijateljske strane.

“Otrovne pilule” su krajnja strategija među kompanijama na udaru investitora aktivista ili u situacijama neprijateljskog preuzimanja.

Ovaj potez bi omogućio postojećim dioničarima Twittera da kupe dodatne dionice uz popust, čime bi se razvodnio Muskov udio u kompaniji i otežao mu da prikupi većinu glasova dioničara u korist kupovine.

Twitterov plan bi stupio na snagu ako Muskov udio od otprilike devet posto naraste na 15 posto ili više.

Twitter je rekao da će “otrovna pilula” omogućiti investitorima da “shvate punu vrijednost svoje investicije” smanjujući vjerovatnoću da bilo koja osoba može steći kontrolu nad kompanijom bez plaćanja premije dioničarima ili davanja odboru više vremena da procijeni njihovu ponudu. Takve odbrane, formalno nazvane planovima za prava dioničara, koriste se da bi se spriječilo preuzimanje korporacije tako što bi bilo kakvo sticanje pretjerano skupo za ponuđača.

No, Musk bi i dalje mogao preuzeti kompaniju tako što će voditi “borbu preko opunomoćenika” u kojoj dioničari glasaju za zadržavanje ili smjenu sadašnjih direktora kompanije. Twitter je rekao da plan ne sprječava odbor da se uključi sa strankama ili prihvati prijedlog akvizicije ako je to u najboljem interesu kompanije.

“Oni se spremaju za bitku s Muskom”, rekao je Daniel Ives, analitičar za Wedbush Securities. “Takođe moraju sebi dati vremena da pokušaju da pronađu drugog potencijalnog kupca.”

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *