Kompanija One predstavila nove servise

Dodajte komentar

Od danas korisnici kompanije One mogu da osvoje neku od vrijednih nagrada kroz digitalnu One grebalicu, imaju mogućnost da osiguraju svoje mobilne telefone, kao i da potraže pomoć od operatora putem unaprijeđenog webchat servisa.

„U fokusu naše strategije je korisnik, a cilj novog brenda je da donese ne samo veću vrijednost i poboljšana rješenja, već da sa novom energijom korisnicima pružimo najbolje iskustvo u svakom pogledu. Svjesni smo da samo ako pažljivo slušamo naše korisnike, možemo razumjeti njihove potrebe, a samim tim se kao kompanija razvijati i postajati bolji,“ kazala je Ana Mihailović, menadžerka za segment fizičkih lica u kompaniji One, prilikom predstavljanja novih servisa.

Mihailović je pojasnila da korisnici od mobilnog operatora zahtijevaju stabilnu i pouzdanu mrežu, dobre tarifne pakete, sjajnu ponudu uređaja i efikasnu korisničku podršku.

„Kompanija One je spremna da ispuni ta očekivanja. Obećavamo odličnu pokrivenost, stabilan i brz internet, kao i korisnički servis koji je zaista tu da pomogne,” poručila je Mihailović.

Ogrebi One poklon

Kompanija One je za svoje pripejd i biznis korisnike pripremila digitalnu igru One grebalicu u kojoj mogu da osvoje vrijedne nagrade, i koja traje do 15. maja.

“Od danas svi pripejd, postpejd kao i biznis korisnici koji su sami odgovorni za placanje kompanije One imaju priliku da jednom dnevno učestvuju u grebalici. Jedini uslov je da imaju instaliranu Moj One aplikaciju. Klikom na baner grebalice u Moj One aplikaciji korisniku se otvara novi prozor preko cijelog ekrana i grebanjem tog ekrana korisnici imaju mogucnost da svaki dan osvoji telefon, Samsung smart watch, bluetooth zvučnik i slušalice, a možda čak i iPhone 13!“ kazao je Matija Matijević, specijalista za segment fizičkih lica u kompaniji One.

Matijević je pozvao sve korisnike da da skinu Moj One aplikaciju, sjajno se zabave i ogrebu neku od vrijednih nagrada!

Jedan minut do podrške

Pored vrijednih poklona koje je kompanija One spremila za svoje korisnike, lansiran je i unaprijeđeni webchat servis, koji će korisnicima olakšati komunikaciju operatorom.

“Svaki korisnik koji kontaktira naše agente putem webchat-a na našem sajtu, dobiće odgovor za manje od jednog minuta. Veoma smo ponosni na ovaj dio One priče, jer smatramo da je danas korisnicima važno da znaju da lako i brzo mogu da dođu do podrške i riješe bilo koji potencijalni problem ili nedoumicu,” kazala je Zorica Šorgić, ekspretkinja za digitalne komunikacije u kompaniji One.

Šorgić je kazala i da se novi narativ kompanije oslanja samo na ona obećanja koja mogu da ispune.

„Fokusirani smo na usluge, proizvode i servise koji su srž našeg poslovanja, dok istovremeno vrlo jasno komuniciramo i sve ono što ne obećavamo, a što se veoma često nalazi u komunikaciji telko operatora. Vjerujemo da će i naši korisnici, sadašnji i budući, prepoznati važnost ovakvog direktnog i prijateljskog pristupa,” kazala je Šorgić.

Osiguranje mobilnih telefona

Kao još jedan dokaz strategije u kojoj je briga o korisniku na prvom mjestu kompanija One u saradnji sa Lovćem osiguranjem, nudi svim postpejd korisnicima osiguranje mobilnih telefona.

„U ponudi su dva paketa osiguranja i to Standard koji pokriva slučajna oštećenja i zlonamjernu štetu od strane trećih lica i Premium koji dodatno pokriva i većinu slučajeva krađe i obezbjeđuje produženu garanciju,“ kazala je Vladana Radoš ekspertkinja za segment fizičkih lica u kompaniji One.

Ona je objasnila da se polisa plaća kroz mjesečni račun te da je iznos polise definisan cijenom telefona kao i da korisnik uvijek može da prati svoje troškove.

“Praksa pokazuje da je svaki drugi korisnik mobilnog telefona imao polomljen ekran ili veće fizičko oštećenje u prvoj godini upotrebe uređaja, a svakom petom vlasniku je mobilni telefon bio ukraden, pa osiguranje uređaja predstavlja realnu potrebu korisnika, koju smo mi u kompaniji One prepoznali i u skladu sa tim ponudili rješenje,” zaključila je Radoš.

Brend One lansiran je 1. marta i tada je najavljeno da će korisnici još više biti u fokusu aktivnosti kompanije.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *