Otac eura tvrdi: “Spirala se otima kontroli, idemo prema dnu”

Dodajte komentar

Otmar Issing, slavni prvi glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB), kojeg smatraju jednim od očeva eura, vrlo je zabrinut zbog reakcije na rast cijena.

86-godišnjak koji je postavio na noge zajedničko centralno bankarstvo Evropske unije izjavljuje kako je ECB oko inflacije postavila “pogrešnu dijagnozu“, a današnjim donosiocima odluka i ekspertima u ECB-u poručuje kako “žive u fantaziji“ dok se inflaciona spirala “otima kontroli“.

“ECB je masivno doprinijela ovoj zamci u koju smo uhvaćeni i zbog koje idemo prema stagflacijskom okruženju“, naglasio je otac eura.

Ova kritika možda je do sada najneprijatnija za vođstvo ECB-a jer Issing nije na glasu kao neki ‘alternativni’ ili ‘nekonvencionalni’ ekonomista, ali je ipak nezadovoljan zbog preduge politike niskih kamata, kao i činjenice da je ECB u svom bilansu spremila nevjerovatnih 4,9 hiljada milijardi eura raznih hartija koje je kupovala kako bi stimulisala ekonomije eurozone, prenosi Telegraf.

Inflacija u eurozoni je s rastom od 7,5 posto oborila novi rekord, a sve više podataka ukazuje na to kako bi neodlučno usporavanje i ukidanje monetarnih stimulansa moglo da donese dodatno ubrzanje rasta cijena u aprilu. Štaviše, postaje sve očiglednije kako u indeksima rasta potrošačkih cijena više nisu dramatični prvenstveno podaci o rastu cijena energije, nego sada imamo i šokantni rast cijena hrane koji će ostaviti teške posljedice u siromašnijim zemljama. Issing procjenjuje kako je velika greška ESB-što nije počeo da zateže monetarnu politiku još prije napada Rusije na Ukrajinu.

Globalni indeks cijena hrane koji je vodio FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a) zabilježio je rekordan nivo otkako postoji, tj. od 1990. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *