Kineski naftni gigant napušta Zapad?

Dodajte komentar

“China National Offshore Oil Corporation” (CNOOC), jedna od vodećih naftnih kompanija u Kini,navodno se sprema da napusti SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanadu – zbog sve veće zabrinutosti u vezi sa sankcijama, propisima i rastućim troškovima, piše Rojters.

Odnosi između Kine i zapadnih zemalja su se pogoršali u posljednjih nekoliko godina. Veze Pekinga sa Vašingtonom su se poremetile nakon što je bivši američki predsjednik Donald Tramp pokrenuo trgovinski rat velikih razmjera protiv Kine, uvodeći visoke uvozne tarife na širok spektar kineske robe.

Tenzije su se nedavno zaoštrile pošto je Kina odbila da osudi rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Najveći kineski proizvođač nafte i gasa na moru, CNOOC, nastoji da napusti Zapad putem prodaje “marginalne i teško upravljive” imovine u tri zemlje, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane industrijske izvore.

Sagovornici britanske agencije, koji su zbog osjetljivosti teme zahtevali da ostanu anonimni, rekli su da je najvišem rukovodstvu kompanije sve teže da upravlja imovinom u zapadnim zemljama zbog propisa i visokih operativnih troškova.

CNOOC, koji je ušao na tržište ove tri zemlje kupovinom kanadskog energetskog preduzeća Neken 2013. godine za 15 milijardi dolara, uklonjen je sa Njujorške berze nakon što je pokrenuta Trampova kampanja protiv Kine.

Prije toga, kompanija je dvije decenije bila kotirana na Volstritu. Administracija aktulenog američkog predsjednika Džoa Bajdena uklonika je ovu korporaciju sa svoje “crne liste” prije oko godinu dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *