Harvard: “Dan, dva nedjeljno u kancelariji je prava mjera za zaposlene”

Dodajte komentar

Prema novoj studiji, samo jedan ili dva dana u kancelariji čine idealnu postavku za hibridni rad, jer pružaju radnicima fleksibilnost za kojom žude.

Podaci, dobijeni na osnovu istraživanja Harvardske poslovne škole, zasnovani su na eksperimentu u ljeto 2020. gdje je 130 administrativnih radnika nasumično raspoređeno u jednu od tri grupe, tokom devet nedjelja.

Neki su provodili manje od 25% svojih radnih dana u kancelariji, neki više od 40% vremena, dok je treća grupa – u sredini – po tom principu radila dan ili dva nedjeljno. Oni su, ujedno, pokazali originalniji rad od ostalih grupa, navodi Blumberg.

“Razlika je bila značajna”, napisali su autori. Ukratko, ustanovljeno je da oni koji samo dan do dva nedjeljno odlaze u kanelariju – uživaju u fleksibilnosti, a ipak nisu toliko izolovani u poređenju sa kolegama koji pretežno rade od kuće, piše u radu.

Ova studija dolazi u momentu kada kompanije poput Epla, Gugla ili Banke Amerike žele da pošto-poto vrate radnike nazad u kancelarije, bez jasnog osećaja idealne ravnoteže između rada na daljinu i ličnog rasporeda.

Istraživanje čiji je koautor profesor sa Univerziteta Stenford, Nik Blum, otkrilo je da poslodavci očekuju kako će skoro četvrtina radnih dana biti provedena kod kuće ubuduće, ali postoji “značajan jaz” između onoga što šefovi i zaposleni žele.

To neslaganje jasno je pokazalo istraživanje objavljeno u utorak, među 200 viših rukovodilaca, koji su rekli da su “prvenstveno udaljeni radnici u nepovoljnom položaju” i da “imaju manje mogućnosti u poređenju sa onima koji uglavnom rade u kancelariji”.

Izvor: Telegraf biznis

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *