U pet trgovinskih dana vrijednost tehnoloških dionica pala za bilion dolara

Dodajte komentar

Početak nedjelje donio nove glavobolje ulagačima u tehnološki sektor.

Tehnološke dionice opet su na udaru investitora. Nakon što se prošle nedjelje tržišna kapitalizacija dionica iz sastava indeksa Nasdaq smanjila za bilion dolara, početak ove nedjelje donio je novi udarac s padom indeksa od 2,2 posto.

“Posljednjih mjeseci vide se dvije vrste prodaja. Rastu li prinosi na obveznice, to najviše negativno utiče na tehnološke i druge sektore temeljene na rastu.

Tu je i druga vrsta prodaja, kada podaci ukažu na usporavanje rasta ekonomije, što loše utiče na energetski i rudarski sektor”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Usmjerena pažnja

Prinosi na američke 10-godišnje obveznice kreću se blizu najviših nivoa u tri godine jer se zbog visoke inflacije očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke. “Sva je pažnja usmjerena na brojke o inflaciji, koja će vjerovatno biti najviša u 40 godina, što bi moglo navesti Fed na veće i učestalije povećanje kamata”, kaže Tuz.

U martu je Fed povećao ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 posto, a već u maju vjerovatno će ih povećati za daljih 0,50 postotnih bodova.

Zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao je da bi mogla zaredati agresivna povećanja kamata na sjednicama idućih mjeseci, kao i da je postignut načelni dogovor da bi se Fedovog bilansa, koje su u borbi s koronakrizom nabujale za nekoliko bilion dolara, trebale smanjivati za 95 milijardi dolara mjesečno.

Sve to pokazuje da je Fed spreman za agresivniji napad na inflaciju nego što se očekivalo, a zaoštravanje monetarne politike moglo bi znatno usporiti rast najveće svjetske ekonomije, pa čak, plaše se ulagači, izazvati recesiju.

Prekinut oporavak

Podsjetimo, tokom januara tržišna kapitalizacija Nasdaqa srušila se za 3 bilijuna dolara dok je u februaru i martu rasprodaja malo usporila. Tako se u veljači vrijednost snizila za dodatnih 1,7 biliona dolara, a prošloga mjeseca za još 1,5 bilion dolara. Sredinom marta započeo je oporavak tokom kojeg je u tri tjedna Nasdaq ojačao 16 posto.

O trenutnom stepenu pesimizma ulagača prema tehnološkim dionicama dovoljno govori podatak da se vrijednost Nvidije u pet dana stropoštala za 20 posto. Tako lošu petodnevnu seriju ta dionica ne pamti od marta 2020. kada je izbila pandemija koronavirusa, prenosi Poslovni dnevnik.

Ove nedjelje će u fokusu ulagača biti i poslovni rezultati američkih kompanija jer počinje sezona objave kvartalnih izvještaja. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju porasle oko 6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Bilo bi to znatno usporavanje rasta zarada, s obzirom da su u prethodnom kvartalu porasle više od 30 posto na godišnjem nivou.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *