Šri Lanka pred bankrotom

Šri Lanka je upozorila povjerioce na moguće neizvršenje obaveza i obustavljanje plaćanja nekih inostranih dugova.

To je vanredan korak koji je preduzet da bi se očuvale sve manje zalihe dolara za uvoz hrane, goriva i lijekova.

Sva neizmirena plaćanja vlasnicima obveznica, bilateralnim kreditorima i institucionalnim zajmodavcima biće obustavljena do restrukturiranja duga, saopštilo je u utorak tamošnje Ministarstvo finansija, prenosi Blumberg.

Vlada je najavila neplaćanje spoljnog duga, koji ukupno iznosi 51 milijardu dolara, dok čeka spas od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa kojim su razgovori u toku, prenosi Rojters.

Ova najava mogla bi da poveća pritisak na predsjednika Gotabaju Radžapaksu da podnese ostavku. On je do sada odolio masovnim protestima građana zbog visoke inflacije od 20 odsto i svakodnevnih višečasovnih restrikcija električne energije. Vladajuća stranka izgubila je većinu u parlamentu, a pregovori sa MMF-om biće dodatno odloženi, prenosi Biznis.rs.

Vlada je najavila da želi ubrzanje pregovora sa MMF-om, kako bi izbjegla teško neplaćanje obaveza. Analitičari navode da se na tržištu očekivalo da će doći do nemogućnosti plaćanja obaveza. Devizne rezerve Šri Lanke prošlog mjeseca smanjene su za 16 odsto, na 1,94 milijarde dolara.

Check Also

Polovni automobili postaju luksuz: Zbog visokih cijena i skupih kredita van domašaja većine kupaca

Visoke cijene i rastuće kamate izbacile su polovne automobile van domašaja sve većeg broja kupaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.