Foto: caranddriver

Koliko auto kompanije zarađuju po automobilu?

Plaća se ime, plaća se prestiž… Većina proizvođača automobila ostvarila je veći profit prošle godine, uprkos tomu što je prodano manje vozila.

Ferrari je još uvijek prvak automobilske industrije, a slijedi ga Tesla, ali brojke američke marke električnih automobila su daleko od italijanskog sportskog brenda.

Prošle je godine Ferrari ostvario oko 94.500 eura dobiti po automobilu. Tesla je na drugom mjestu s više od 6.100 eura dobiti po prodanom automobilu. Analizu je objavio portal Motor1.

Nisu samo Ferrari i Tesla dobro prošli. Izvještaj pokazuje da je 19 najvećih proizvođača automobila u svijetu u prosjeku zaradilo više novca po prodanom automobilu prošle godine.

Dobit je pala sa 1168 eura po prodanom automobilu u 2019. na 811 eura u 2020., da bi se prošle godine povećala na čak 1.903 eura po prodanom automobilu.

Proizvođači su se prilagodili pandemiji i nedostatku čipova, koji su pogodili automobilski sektor. Prema riječima stručnjaka, industrija su uglavnom fokusirala na proizvodnju najprofitabilnijih modela kao što su SUV-ovi i električna vozila.

Također su smanjeni popusti i povećane cijene, prenosi HAK revija.

Check Also

Venecija od naredne godine naplaćuje ulaz 10 eura

Venecija će postati prvi grad na svijetu koji će posjetiocima naplaćivati ulaz, piše Politiko.

Leave a Reply

Your email address will not be published.