Inflacija u Srbiji među najnižima u Evropi

Dodajte komentar

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da se Srbija sa inflacijom od 9,1 odsto nalazi na „začelju“ Evrope, da rate stambenih dinarskih kredita mogu da se povećaju od 45 dinara do 250 dinara, u zavisnosti od iznosa i dužine otplate, ali i da ne vjeruje da će biti naglih povećanja rata za kredite u eurima.

Tabaković je za RTS kazala da je Srbiji po visini inflacije slična Mađarskoj, dok Litvanija, Poljska, Češka imaju dvocifrenu, prenosi agencija Beta.

„Ovakva inflacija nije sreća i slučajnost, već posledica rada. Mi smo odbrambene mehanizme gradili kada je to bilo moguće. Od 2017. do 2019. godine Srbija je kupovala pet milijardi eura što je bilo dovoljno da i u pandemiji prodamo 1,45 milijardi eura i zadržimo stabilnost, a 2021. smo ponovo kupovali. Onda su se spojile tri krize – nezavršena pandemija, energetska kriza i rat u Ukrajini – imamo čime da održimo relativnu stabilnost kursa“, naglasila je guvernerka NBS.

Istakla je da je kurs najznačajniji kao sidro koje održava inflaciju i omogućava da se građanima da sigurnost i podsjetila da je samo u martu na odbranu dinara potrošeno 1,16 milijardi eura.

„Iako smo u martu najviše intervenisali, i dalje imamo devizne neto rezerve 11,6 milijardi, više nego dvostruko od sume koju sam nasledila“, objasnila je guvernerka NBS.

Podsjetila je da je Srbija imala sedam godina niske stabilne inflacije i devet godina stabilnog kursa. Rekla je da sada građani osjećaju „uvezenu inflaciju“, ali da NBS može da garantuje stabilnost.

Posavjetovala je građane i da ne treba da kupuju euro, jer je povjerenje u državu sačuvano zbog stabilnosti kursa. „Građani treba da štede u dinarima, jer je to ekonomska računica, zato što sve računice koje mi dajemo to pokazuju“, kazala je Tabaković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *