BOA: “Šok recesije se približava”

Dodajte komentar

Banka Amerike upozorava da visoka inflacija predstavlja kredibilnu prijetnju ekonomskom oporavku koji je počeo prije samo dvije godine.

“Šok inflacije se pogoršava, šok stope tek dolazi, šok recesije dolazi”, napisao je glavni investicioni strateg ove američke multinacionalne investicione banke i kompanije za finansijske usluge Majkl Hartnet u belešci upućenoj klijentima, prenosi Si-En-En.

Upozorenje je uslijedilo uoči novog vladinog izvještaja koji pokazuje da su potrošačke cijene porasle za 8,5 odsto u martu, što predstavlja najbrži tempo od decembra 1981.

Zabilježeni su rekordni skokovi cijena u odnosu na prethodnu godinu za sve, od novih vozila i odjeće za muškarce do hrane za bebe i preliva za salatu.

Inflacija je “van kontrole”, napisao je Hartnet i dodao da “inflacija izaziva recesiju”, prenosi RTS.

Iako je posljednju recesiju izazvala pandemija, ekonomska ekspanzija se često završava tako što Federalne rezerve pritisnu kočnice u borbi protiv rastuće inflacije.

Tržišta se spremaju da Federalne rezerve brzo podignu kamatne stope, najbržim tempom za nekoliko decenija, kako bi se držale cijene pod kontrolom. Rizik je da će centralna banka učiniti previše, potapajući privredu u tom procesu.

Banka Amerike ne podvlači direktno recesiju u Sjedinjenim Državama. Ali, podiže nivo upozorenja na usporavanja i ukazuje na signale recesije na Volstritu.

Hartnet je primijetio da je kretanje cijena na finansijskim tržištima bilo veoma “recesivno”, navodeći strmoglav pad za ekonomski osjetljive grane kao što je građevinarstvo, proizvodnja poluprovodnika, male kapitaliste, maloprodaju i privatni kapital.

Očekivanja globalnog rasta pala su na rekordno niske nivoe u aprilu među menadžerima investicionih fondova koje je anketirala Banka Amerike, navodi se u posebnom izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

To istraživanje je, takođe, pokazalo da su očekivanja među investitorima pala na najslabiji nivo od marta 2020, približavajući se tako nivoima koji su viđeni ranije, uključujući kolaps Leman Bradersa 2008. i pucanje dot-kom balona 2001. godine.

Prošle nedjelje, Dojče banka je postala prva velika banka koja je prognozirala recesiju. Banka očekuje da će Fed gurnuti ekonomiju u “blagi” pad koji će početi krajem 2023.

Ali, drugi misle da bi Fed mogao da ukroti inflaciju bez izazivanja recesije.

Da bi se inflacija stavila pod kontrolu, investiciona banka Goldman Saks je u izveštaju navela da ekonomski rast mora da omekša na “skromni tempo ispod trenda – dovoljno da ubijedi kompanije da odustanu od nekih planova širenja, ali ne toliko da izazovu oštre rezove u tekućoj proizvodnji i zaposlenosti”.

Izvor: RTS/B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *