Auto-put Smokovac – Mateševo: Završeno 99,1 odsto radova, isplaćeno 750 miliona eura

Dodajte komentar

Na prioritetnoj dionici Smokovac – Mateševo auto-puta Bar – Boljare do početka marta bilo je završeno 99,1 odsto predviđenih radova, a kineskoj kompaniji CRBC kao izvođaču je za to uplaćeno 750,083 miliona eura ili 92,65 odsto ukupnog iznosa predviđenog potpisanim ugovorima.

Kako se navodi u izvještaju o radovima Ministarstva kapitalnih investicija i Monteputa, po osnovu avansa isplaćeno je 161,915 miliona eura ili 20 odsto ugovorene sume, od čega je već vraćeno 117,18 ili 72,37 odsto.

Preostalo je da se izvođaču isplati 59,493 miliona eura ili 7,35 odsto ukupnog iznosa. Od toga, iz budžeta će biti isplaćeno 8,924 miliona eura, a od kreditnih sredtava 69,372 miliona dolara.

Kada je riječ o dodatnim infrastrukturnim projektima – petlji „Smokovac“, vodovodnim instalacijama i trajnom napajanju električnom energijom – veće su plaćeni računi vrijedni 40,622 miliona eura. Preostale finansijske obaveze za ove tri stavke iznose 8,868 miliona eura.

Kada je riječ o nivou završetka radova, u tunelima je potrebno priveseti kraju njihovo arhitektonsko uređenje i saniraju pojedine pukotine.

Na otvorenoj trasi auto-puta izvedeno je oko 98,8 odsto predviđenih radova na iskopu, nasipima, zidovima od armirane zemlje, zaštiti kosina, kolovoznoj konstrukciji… Najveći dio je u potpunosti završen, ali su preostali radovi na zaštiti kosina.

Zbog vremenskih uslova bilo je ograničeno preostalo asfaltiranje na auto-putu, petljama i devijacijama. Na rampama petlji skoro kompletan asfalt dobila je ona na Mateševu, na Pelevom Brijegu je preostalo još 17,2 odsto, a na Veruši 32,7 odsto radova. Na devijacijama je završeno nešto više od polovine potrebnih aktivnosti.

„Na lokaciji Pelev Brijeg smještena je Baza za održavanje dionice autoputa Smokovac – Mateševo, koja zauzima površinu od oko 27.000 kvadratnih metara. Bruto površina svih objekata iznosi oko 6.300 kvadratnih metara, a status izvedenosti radova je oko 97 odsto“, precizira se u izvještaju, prenosi Gradski.me.

Na naplatnim rampama Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo kompletirano je oko 98 odsto radova.

„Na Petlji ‘Smokovac’ je do sada završeno oko 99 odsto radova, a na sistemu za vodosnabdijevanje je realizovano 99,7 odsto radova. U toku su radovi na kablovskoj kanalizaciji za 20 kilovoltni kablovski razvod za trajno napajanje električnom energijom na otvorenoj trasi i mostu ‘Moračica’. U skladu sa dogovorenim protokolom započeto je sa povezivanjem kablova u trafostanicama prema dostavljenom planu“, navodi se u tom dokumentu, i dodaje da je izvođač tražio produženje roka za radove – ali i plaćanje – za određene tunelske trafostanice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *