Najveći bijeg investitora iz kripto fondova od januara

Kripto fondovi prošle nedjelje su doživjeli najveći odliv kapitala od januara jer su ulagači povukli novac iz bitcoin i ethereum fondova, izvijestio je CoinShares u ponedjeljak.

Fondovi su imali 134 miliona dolara neto odljeva, što je označilo drugu najgoru nedjelju u godini za fondove koji upravljaju ulaganjima u digitalnu imovinu i predstavljalo je oštar zaokret nakon dvije uzastopne nedjelje velikih priliva.

Proizvodi povezani s bitcoinom imali su lavovski dio odliva – 131,8 miliona dolara. Kratki investicioni proizvodi u bitcoin, koji se klade na ostvarivanje profita kada cijena bitcoina padne, ostvarili su priliv u ukupnom iznosu od 2 miliona dolara, što je njihov najveći priliv ikad zabilježen.

Do preokreta je došlo nakon što je cijena bitcoina (BTC), najveće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji, porasla na 48.000 dolara s 38.000 dolara u samo dvije nedjelje početkom aprila.

“Vjerujemo da je rast cijena prethodne nedjelje možda podstakao investitore da ostvare profit”, stoji u izvješću.

Manji dnevni volumeni trgovanja (2,3 milijarde dolara) od prosjeka takođe sugerišu da među investitorima nema značajnog stresa.

Sredstva usmjerena na ethereum (ETH) ostvarila su 15,3 miliona dolara odljeva, što je dovelo do ukupnog odliva od godine do 126 miliona dolara.

U međuvremenu, altcoini (isključujući ethereum) i fondovi s više sredstava ostali su otporni i zabilježili su prilive od 6 miliona dolara, odnosno 5 miliona dolara.

Solana (SOL) je prednjačila sa 3,7 miliona dolara priliva , što je manje u odnosu na 8,2 miliona dolara nedjelju prije, čime je priliv od početka godine do danas iznosio 107 miliona dolara.

Sredstva usmjerena na cardano (ADA) ostvarila su priliv od milion dolara, dok se 600.000 dolara slilo u litecoin (LTC) fondove.

Fondovi kojima upravljaju ProShares i ETC Group pretrpjeli su najveći udarac s odlivima od 64,5 miliona dolara, odnosno 45,8 miliona dolara.

(SEEbiz.eu)

Check Also

CBCG: Obavezna rezerva 225,4 miliona eura

Obavezna rezerva banaka na kraju maja je, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosila 225,4 miliona …

One comment

  1. Nemojte ovo Spajkiju da činite. On taman našao novu igračkicu da je preko načisto neznaveno prodaje… Evo dijeli i pasoše kao da su lizalice. Toliko malo poštuje CG.

Leave a Reply

Your email address will not be published.