Evo koliko je plaćen Amazonov novi izvršni direktor

Dodajte komentar

Najveća svjetska e-commerce platforma Amazon ovih dana je objavila da je ukupna vrijednost kompenzacijskog paketa njenog novog izvršnog direktora Endija Džesija u 2021. godini iznosila vrtoglavih 212 miliona dolara.

Od toga, Džesijeva plata je iznosila 175.000 dolara, a preostali iznos se odnosi na dionice kompanije, koje će Džesi moći da unovči kroz idućih deset godina.

Džesi je u julu prošle godine naslijedio osnivača kompanije Džefa Bezosa, koji se povukao na mjesto izvršnog predsjednika kompanije. On u Amazonu radi još od 1997. godine, a prije dolaska na mjesto operativnog vođenja kompanije, bio je menadžer odjeljenja Amazon Web Services.

Bezos, sada na funkciji izvršnog predsjednika Amazona, prošle godine je imao platu od 81.840 dolara, bez nagradnih dionica. Kapitalna vrijednost Amazona, prema posljednjim podacima s berze, iznosi 1.660 milijardi dolara.

Džesi je bio vođa Amazon Web Services, klaud platforme kompanije, prije svoje trenutne uloge generalnog direktora Amazona. Ne samo da je Džesi jedan od najbolje plaćenih rukovodilaca u kompaniji, već je i blizak pouzdanik svog prethodnika, Bezosa.

U 2021. Bezosu, koji je sada izvršni predsjednik Amazona, isplaćena je osnovna plata od 81.840 dolara i nije dobio nikakve nagrade za akcije, prema podnesku, piše Yahoo!Finance.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *