Eko fond planira da kroz subvencije dodijeli oko sedam miliona eura

Dodajte komentar

Fond za zaštitu životne sredine (Eko – Fond) organizovao je Info dan i predstavio planove i projekte Eko -fonda, Razmotrene su mogućnosti saradnje sa sličnim institucijama u Evropi i mogućnostima povlačenja sredtava za ekološke projekte (zaštita životne sredine, klimatske promjene, energetska efikasnost i obnovljivi iyvori energije).

– Cilj događaja je bio da zaintrigiramo međunarodnu javnost kako bi smo vidjeli na koji način bi mogli da ih zainteresujemo za projekte koje planiramo da realizujemo kaoo i kako obezbijediti dodatna sredstva koje bi smo kroz subvencije vratili građanima, privredi i državnim institucijama- kazao je direktor Eko fonda Draško Boljević.

Boljević je kazao  da je ove godine Eko fond svoje aktivnosti usmjerio, osim gore navedenih,  i na oblast zaštite životne sredine i oblast klimatskih promjena.

– Usvajam ovogodišnjeg plana rada stiču se neophodni preduslovi da se krene u realizaciju tih projekata. Trenutni izvori finansiranja ne pokrivaju sve planirane projekte zbog čega sada želimo da animiramo međunarodne institucije kako bi obezbijedili nedostajuća sredstva- rekao je Boljević.

Planirano je da se u ovoj godini kroz projekte i subvencije oko 7 miliona eura dodijeli građanima, privredi i državnim institucijama.

Boljević je kazao i da je trenutno u toku prijava za projekat realizacije ON Gred i OFF gred sistema kojima se žele obuhvatili i područja Crne Gore koji nisi pokriveni elektrodistributivnom mrežom.

“Sprovodimo i projekat 500+ i 3000+ koji je jedan od ključnih projekata u ovoj godini i trenutno je u finalnoj fazi razrade i eko fond učestvuje sa 20 odsto subvencije“.

Kada je riječ o međunarodnoj saradnji, Eko fond je usmjerio svoje aktivnosti ka Zelenom klimatskom fondu i Svjetskoj banci ali su procesi i procedure za povlačenje sredstava iz ovih institucija komplikovani i vrijeme potrebno za njihovo dobijanje je 18, odnosno 24 mjeseca objašnjava Boljević.

„Mi smo u procesu odobrenja aplikacije i prvi projekti će se odnositi na institucionalno i kadrovsko jačanje Eko – fonda“.

Nemanja Peković  pomoćnik izvršnog direktora Eko fonda je istakao da kada je riječ o planiranju energetske politike kod nas veoma su važne sve obaveze koje proizilaze iz procesa pregovora za pristupanje Evropskoj uniji.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *