Cijena hakerskih napada (infografika)

Dodajte komentar

Finansijski gubici uzrokovani hakerskim napadima značajno su porasli 2021. godine i procjenjuju se na 6,9 milijardi američkih dolara, u odnosu na 4,2 milijarde u godini prije, pokazuje nedavno objavljeni izvještaj FBI-ja.

Izvještaj je objavljen nakon američkih upozorenja o očekivanom porastu broja ruskih hakerskih napada u znak odmazde za sankcije koje su toj zemlji nametnute nakon invazije na Ukrajinu. Vlada SAD-a je takođe upozorila na moguće napade na infrastrukturu, poput električne mreže, postrojenja za prečišćavanje vode ili bolnica.

Trostruki rast investicijskih prevara

Najviše štete nastalo je kompromitiranjem poslovne i lične e-pošte u kojem se cilja na bankarske transfere kompanija i pojedinaca. U 2021. na ovaj način izgubljene su gotovo 2,4 milijarde dolara.

hakerski napadi usmjereni na pojedince takođe su bili vrlo skupi u SAD-u i širom svijeta, s prevarama u vezi s ulaganjima, romansama, nekretninama i tehničkom podrškom koje su zajedno nosile cijenu više od tri milijarde dolara.

Investiciona prevara bila je najbrže rastuća kategorija kibernetičkog kriminala, s rastom od 333 posto u odnosu na 2020. godinu, a prate je krađa ličnih podataka i prevare kod tehničke podrške.

Lažno predstavljanje

Najčešći tip prevare u posljednje tri godine je “phishing” koji ima za cilj prikupljanje i zloupotrebu povjerljivih podataka korisnika, poput brojeva bankovnih računa, lozinki naloga na društvenim mrežama ili pristupa elektronskoj pošti.

Kriminalci u ovom slučaju koriste neželjenu e-poštu, tekstualne poruke i telefonske pozive, i lažno se predstavljajući traže lične, finansijske i/ili podatke za prijavu na ciljane servise.

Izvor i infografika: balkans.aljazeera.net

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *