Vrijeme je za klađenje na sirovine i kriptovalute

Dodajte komentar

Sektor saobraćaja posljednjih je nedjelja najteže pogođen na berzi, a analitičari već govore o velikoj opasnosti od recesije u ovom segmentu tržišta.

Analitičar Bank of Americe Ken Hoexter snizio je procjenu devet transportnih kompanija. Dow Jones Transportation Average u četvrtak je samo privremeno prekinuo šestodnevni negativni niz (najduži u više od dvije godine), a u petak je ponovo pao gotovo jedan posto niže. U osam dana (od 29. marta) indeks je pao za više od 13 posto, dok je elitni Dow Jones u tom razdoblju izgubio nešto više od jedan posto vrijednosti.

Sličnu priču pišu i finansijske dionice. U četvrtak je indeks kojim se mjeri njihov učinak (S&P bankarski indeks) skliznuo najniže u 13 mjeseci, nakon čega je u petak uslijedio rast od 1,2%. Uspije li američke Federalne rezerve spriječiti teško spuštanje domaće ekonomije, dionice banaka bi se vrlo brzo mogle pokazati povoljnim (više kamatne stope donose i veću profitabilnost), no ako recesija udari, te će se hartije od vrijednosti i dalje vrednovati. U sadašnjoj situaciji, analitičari priliku vide uglavnom u dionicama “vrijednosti”, ali manje u dionicama “rasta” ili kompanijama čija je dobit jako zavisna od niskih kamatnih stopa.

Analitičari BofA takođe primjećuju da se makroekonomska slika ubrzano pogoršava, što bi američku ekonomiju moglo gurnuti u recesiju s Fed-ovim planiranim pooštravanjem monetarne politike. U takvoj situaciji investitori bi se radije kladili na sirovine, kriptovalute i, ne manje važno, gotovinu na dionice obveznica. Sredinom protekle nedjelje Fed je naznačio da je spreman brzo smanjiti ukupni bilans (trenutačno dostiže gotovo devet bilijuna dolara), za koju se očekuje da će biti dvostruko brža nego u 2017.-2019., kada se proces počeo smanjivati neto otkupa obveznica za 10 milijardi i završilo na 50 milijardi.

Ali u to je vrijeme ukupan bilans Fed-a bio “samo” na 4,5 niliona dolara (Fed ju je potom smanjio na 3,8 biliona dolara), a iznad svega, inflacija nije bila tako visoka. Sada kada je inflacija na vrhuncu od 40 godina (7,9% na godišnjem nivou u februaru, brojka za mart biće poznata u utorak), potrebne su oštrije mjere.

Stoga se očekuje da će Fed smanjiti svoju mjesečnu kvotu za neto otkup obveznica za 95 milijardi dolara u samo tri mjeseca u procesu kvantitativnog pooštravanja (QT). Detaljnije planove vjerojatno će predstaviti na sastanku u maju (3.-4. maja), na kojem očekuje da će finansijska tržišta podići ključnu kamatnu stopu za pola procenta.

Izvor: SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *