Svečano obilježen Dan Centralne banke i decenija Muzeja novca

1 komentar

Dan Centralne banke Crne Gore 11. april, i jubilej – deset godina od osnivanja Muzeja novca CBCG, danas su svečano obilježeni u prostorijama Muzeja novca na Cetinju, uz prisustvo članova Savjeta Centralne banke, rukovodstva Prijestonice Cetinje i predstavnika diplomatskog kora u Crnoj Gori.

Osvrćući se na prethodnih deset godina Muzeja novca, guverner dr Radoje Žugić istakao je da je Centralna banka njegovim osnivanjem željela da posjetioce upozna sa novcem koji je kroz vijekove cirkulisao na našim prostorima, da im omogući jedinstveni numizmatički osvrt na dio crnogorske prošlosti, ali i da ih upozna sa ekonomskom istorijom naše države.

“Od početnog, skromnog fonda Muzeja, njegovim kontinuiranim obogaćivanjem, kroz otkupe, ustupanja od strane drugih institucija, donacije i poklone, došlo se do današnjeg broja od preko 2.000 eksponata. Naša želja je takođe bila i da doprinesemo podizanju opšteg nivoa znanja najšire javnosti o istoriji novca, ulozi Centralne banke u društvu i ostalim finansijskim temama. Uz brojne druge aktivnosti koje Centralna banka realizuje, Muzej novca predstavlja važan segment društvene odgovornosti naše institucije“ naglasio je guverner Žugić.

Otvarajući izložbu likovnih radova predškolaca JPU „Zagorka Ivanović“ sa Cetinja na temu „Muzej novca“, guverner Žugić je istakao da su kroz rad i trud uložen u pripremu radova, najmlađi na najljepši način, kroz izraz svoje kreativnosti i talenat, doprinijeli onome što je zajednički cilj svih nas – a to je očuvanje i njegovanje bogatog i jedinstvenog crnogorskog kulturnog nasljeđa“.

Povodom značajnog jubileja, Centralna banka je omogućila besplatan ulaz u Muzej novca do kraja 2022. godine.

Dan Centralne banke Crne Gore 11. april, pored svečanosti na Cetinju, obilježava se i akcijom dobrovoljnog davanja krvi zaposlenih.  Ranije danas, dodijeljene su Godišnje nagrade za najbolji diplomski, magistarski i doktorski rad iz oblasti bankarstva, monetarne politike i teorije.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *