Dodijeljene godišnje nagrade Centralne banke

Dodajte komentar

Svečana dodjela Godišnje nagrade Centralne banke Crne Gore za 2022. godinu iz oblasti bankarstva i monetarne politike i teorije upriličena je danas, povodom Dana Centralne banke Crne Gore, 11. aprila.

Nagradu za najbolji diplomski rad dobila je Alberta Bikaj za rad “Digitalizacija plaćanja”, dok je najboljim magistarskim radom ocijenjen rad “Analiza determinanti i postupka upravljanja portfoliom nekvalitetnih kredita na primjeru Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine” Jelene Drašković. U kategoriji doktorskih radova, nagrada je dodijeljena Martinu Bojaju, za doktorski rad “Maintaining price stability in Montenegro through governance of external and internal factors of inflation“ (Održavanje stabilnosti cijena u Crnoj Gori kroz upravljanje eksternim i internim inflatornim faktorima).

O nagradama je odlučivala komisija koju su činili činili istaknuti profesori univerziteta iz Crne Gore i regiona, kao i eksperti Centralne banke.

Dobitnicima je nagrade uručila predsjednica Komisije za dodjelu Godišnje nagrade, viceguvernerka CBCG Zorica Kalezić, koja je između ostalog istakla: “Ponosni smo na činjenicu da smo i ove godine imali čast da analiziramo preko 20 vrlo kvalitetnih radova pristiglih na konkurs Centralne banke. Ono što Komisija zapaža je konstantan uzlazni trend kvaliteta pristiglih radova, počevši od aktuelnosti tema koje obrađuju, hipoteza koje testiraju, pa do korišćenja analitičkih metoda testiranja postavljenih hipoteza.“

Godišnja nagrada CBCG je ustanovljena je 2007. godine sa ciljem stimulisanja razvoja naučne misli i afirmacije stručnog kadra u Crnoj Gori, a sastoji se od plakete i novčanog iznosa od 2.000 EUR za najbolji diplomski, 3.000 EUR za najbolji magistarski i 4.000 EUR za najbolji doktorski rad. Od ustanovljenja 2007, Godišnju nagradu Centralne banke dobilo je 46 diplomaca, magistara i doktora nauka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *