Velika potražnja za radnicima u Sloveniji

Dodajte komentar

Na portalu za pretragu poslova MojeDelo.com izlistan je rekordan broj oglasa za posao u Sloveniji. Trenutno 900 poslodavaca uz njihovu pomoć traži gotovo 5.000 novih radnika.

Portal MojeDelo.com u saopštenju je naveo da su u razdoblju prije korone imali oko 2000 oglasa za posao. Tokom epidemije covida-19 taj je broj nakratko pao na 700, a potom se opet popeo na 2000.

U posljednjih nekoliko mjeseci imali su rekordan broj oglasa, ukupno gotovo 5000.

„To znači da je ponuda u potpunosti nadmašila potražnju“, rekla je Nika Rakonjac, rukovodioc marketinga portala MojeDelo.com.

Prema portalu, potrebe poslodavaca premašile su ponudu na tržištu rada, posebno u informatičkoj oblasti i deficitarnim zanimanjima. Ove godine, prema njihovim podacima, deset najtraženijih profila su proizvodni radnik, prodavač, magacioner, komercijalista, strojar, inženjer mašinstva, mesar, informatičar, električar i kuvar.

U odnosu na prošlu godinu veća je potražnja za inženjerima mašinstva i kuvarima, dok je potražnja za prodajnim savjetnicima i prodajnim predstavnicima smanjena, pokazuje analiza portala.

„Velike potrebe za novim radnicima pokazale su se i na dva sajma karijera u organizaciji MojeDelo.com u Banjoj Luci i Sarajevu, gdje se čak 35 slovenačkih kompanija predstavilo u BiH. Slovenački poslodavci su tražili deficitarna zanimanja i u Bosni, uglavnom tehničke prirode”, dodala je Rakonjac.

(RTV Slovenije)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *