Luka Kotor bi mogla postati matična za renomiranu evropsku kompaniju

Dodajte komentar

Renomirana evropska brodarska kompanija zainteresovana je da njeni kruzeri počinju i završavaju putovanja u kotorskoj luci. Luka Zelenika od narednog mjeseca biće spremna da postane sidrište za kruzere. Luka Bar do kraja godine ostvariće rekordan pretovar rasutih tereta, 5 miliona bruto tona, izjavio je za “Emisiju za pomorce” Radija Crne Gore, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović.

U Luku Kotor će do kraja godine uploviti 240 kruzera.

Ako se ostvare ambiciozni planovi Ministarstva kapitalnih investicija, od 2024. godine Luka Kotor bi mogla postati matična luka renomorane evropske brodarske kompanije, izjavio je za Radio Crne Gore državni sekretar Zoran Radunović.

“Imali smo preliminarne razgovore sa jednom velikom kruzing kompanijom koja je zainteresovana da Luka Kotor bude luka ukrcaja i iskrcaja čime bismo doprinijeli da se i Aerodrom Tivat koji je u blizini značajno razvije. Po tom osnovu Ministarstvo kapitalnih investicija je u TNT mreži (Trans-European Transport Network) evropskih puteva obezbijedilo da Aerodrom Tivat bude na “Kor mreži” (The Core Network) i da Luka Kotor bude na neki način prisajedinjena. Ako taj posao budemo ostvarili, a što neće biti lako, izuzev što će trebati značajno vrijeme, očekujemo da u nekom narednom periodu, za dvije godine otprilike, napravimo da Luka Kotor bude luka ukrcaja i iskrcaja za kruzing brodove”, kazao je Radunović.

Od maja sidrište u Zelenici biće dostupno za kruzere?

Oformljena je interresorna radna grupa koja analizira da li Luka Zelenika posjeduje sve što je neophodno da postane sidrište za kruzere, ističe Radunović.

“Već smo formirali komisiju koja treba da utvrdi mogućnosti luke koje su neosporne i tu ne očekujemo nikave probleme. ali treba taj segment da dokumentujemo kako bi omogućili i bezbjedno sidrište što nije sporno i prevoz turista do luke Škver. Očekujemo da bi već početkom maja mogli da imamo definisan projekat tako da će sidrište u Zelenici biti dostupno za kruzere”, kazao je Radunović.

Luka Bar nastoji da zauzme poziciju koju je imala u vrijeme bivše SFRJ, u dijelu pretovara rasutih tereta.

Trenutno se realizuje veliki ugovor sa kompanijom Zi Đin koja je vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB).

“Najveći posao koji u Luci Bar trenutno dolazi što se tiče rasutih tereta je prevoz bakarnog koncentrata iz Bora od kompanije Zi Đin koja je jedna od najvećih kompanija na svijetu u tom segmentu. Od prilike očekujemo ove godine da ćemo samo od njih dobiti 1,2 miliona tona, ali smo napravili dobre pregovore, prije svega preduzeća Montekargo i Srbijakargo sa drugim potencijalnim interesentima sa prostora Srbije prije svega koji otprilike planiraju da Luci Bar ove godine bi mogli očekivati da imao prevoz od pet miliona bruto tona što je rekordan rezultat koji nas očekuje ove godine”, kazao je Radunović.

Ambiciozne planove Luke Bar nije lako ostvariti, jer zavise i od kapaciteta i ažurnosti crnogorske željeznice. I luka i željeznica imaće svu neophodnu pomoć države i Ministarstva kapitalnih investicija, poručio je Radunović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *