Meta sprema Zuck Bucks tokene

Dodajte komentar

Iako djeluje da je američka kompanija Meta odustala od svoje kriptovalute Diem, kompanija i dalje istražuje finansijske proizvode, prenosi Financial Times u svom najnovijem izvještaju. Prenosi se da Meta ima nekoliko opcija, a jedna od njih je i virtuelna valuta koju zaposleni u ovoj matičnoj kompaniji Facebooka i Instagrama počeli da nazivaju “Zuck Bucks”.

Zuck Bucks, očigledno nazvana po osnivaču, predsedniku i izvršnom direktoru ove kompanije, Marku Zakerbergu (Mark Zuckerberg), verovatno neće biti kriptovaluta. Umesto toga, Meta navodno ima cilj da uvede tokene u aplikaciji, koje bi kontrolisala kompanija. Reč je o verovatno sličnim tokenima koji se koriste u aplikacijama za igre, kao što je npr. Robux valuta u popularnoj igri Roblox. Roblox je napravio veliki posao s prodajom Robux valuta i izgleda da bi Meta mogla da pokuša da preuzme ovaj koncept, kako bi ostvarila uspeh na svojoj platformi.

Meta se nije u potpunosti distancirala od blockchain proizvoda, jer kompanija takođe razmatra objavljivanje i deljenje NFT-ova na Facebooku. Financial Times prenosi da Meta planira da pokrene pilot projekat u ovu svrhu i to sredinom petog meseca ove godine, dok će ubrzo nakon toga kompanija testirati omogućavanje članstva u Facebook grupama zasnovanim na vlasništvu NFT-a.

Još ranije je Financial Times izveštavao o nekim NFT planovima američke kompanije za Facebook i Instagram, dok je Mark Zakerberg prošlog meseca najavio da će NFT stići na Instagram.

Osim toga, Meta istražuje i “društvene tokene” koje bi mogla dodeljivati onima koji daju značajne doprinose u Facebook grupama. Takođe, kompanija očigledno ima i planove za tradicionalne finansijske usluge, kao što su krediti za mala preduzeća itd.

U izjavi za The Verge, glasnogovornica kompanije Loren Dikson, izjavila je da nema novih informacija, ali da kompanija konstantno razmatra nove inovacije proizvoda za ljude, kompanije i kreatore, te da su u osnovi fokusirani na kreiranje metaverzuma, što uključuje i način na koji bi izgledalo plaćanje finansijskih usluga.

Ostaje za vidjeti kako će se Zuck Bucks ili drugi projekti o kojima se priča pokazati.

Izvor: B92, BAJTBOX, FT

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *