Berkshire Hathaway otkupio 11 odsto vlasništva HP

Dodajte komentar

Multinacionalna kompanija Berkshire Hathaway kojom upravlja američki milijarder Voren Bafet (Warren Buffett) otkupila je dio akcija kompanije za proizvodnju računara i štampača HP Inc u vrijednosti 4,2 milijarde dolara.

Kupovina 121 miliona akcija HP bila je treća investicija kompanije Berkshire Hathaway u posljednjih mjesec dana koja je vrijedjela više milijardi dolara. Prije toga Berkshire Hathaway otkupila je akcije osiguravajućeg društva Alleghany za 11,6 milijardi dolara, kao i akcije energetske kompanije Occidental Petroleum za 7,5 milijardi dolara, prenosi Financial Times.

Berkshire Hathaway stekao je oko 11 odsto vlasništva u HP, čije su akcije ojačale za oko 15 odsto nakon vijesti o prodaji akcija. Iako je HP za jedno od prestižnih imena u tehnološkom sektoru, o njemu se malo govorilo u protekloj deceniji. Od 2009. akcije HP porasle su za manje od 50 odsto, dok su druge tehnološke kompanije stekle višestruku vrijednost na berzi, prenosi CNBC.

Dodavanje akcija HP u portfelj Berkshire Hathaway sugeriše da Bafet i dalje vjeruje u korporativnu Ameriku i američku ekonomiju, čak i dok rat u Ukrajini uvećava mogućnost usporavanja ekonomskog rasta i visoke inflacije.

(Biznis.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *