Rusija otkrila koliko je milijardi izgubila na prodaji nafte i gasa u martu

Dodajte komentar

Rusija je zaradila znatno manje novca od prodaje nafte i gasa u martu nego što je bilo predviđeno, pokazali su podaci ruskog ministarstva. To ukazuje da je Kremlj podcijenio uticaj ukrajinskog rata na izvoz ruskih energenata.

Prihod od prodaje nafte i gasa u martu iznosio je 302 milijarde rubalja (oko 3,6 milijardi dolara), što je 38% manje od prognoze ruskog ministarstva finansija s početka ožujka, javlja Business Insider.

Rusija je vodeći dobavljač nafte i najveći svjetski izvoznik gasa. Evropa je za svoje tržište u prosjeku nabavljala 40% prirodnog gasa iz Rusije. Međutim, evropske i druge zapadne nacije smanjile su ili potpuno odustale od ruskih zaliha nakon invazije na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo finansija prognoziralo je 3. marta da će zemlja zaraditi oko 790 milijardi rubalja od prodaje nafte i prirodnog gasa. U konačnici je ta brojka bila oko 488 milijardi rubalja.

Ministarstvo finansija istaklo je manji izvoz prirodnog gasa u martu od očekivanog i promjene pravila o porezu na energiju.

U izvještaju se navodi da su i u februaru prihodi od nafte i gasa bili 216,4 milijarde rubalja niži od očekivanih. Međutim, navode i da u aprilu očekuju zaradu u iznosu 798,4 milijarde rubalja od prodaje energije.

Izvor: N1

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *