Povećava se crna lista EU: Na udaru sankcija i ruski kralj aluminijuma

Evropska unija je spremna da na listu sankcija doda ruske rukovodioce koji su poznati i ovdašnjoj javnosti. Na udaru su šef Sberbanke Herman Gref i aluminijumski oligarh Oleg Deripaska.

EU je razmatrala o dodavanju Hermana Grefa, šefa ruske Sberbanke, i oligarha Olega Deripaske (poznat kao kralj aluminijuma) na svoju listu sankcija, jer nastoji da stegne šraf na ruska preduzeća nakon invazije na Ukrajinu.

Aleksandar Šuljgin, šef ruske platforme za e-trgovinu Ozon, Boris Rotenberg, jedan od najbližih poslovnih saradnika predsjednika Vladimira Putina i Said Kerimov, koji kontroliše najvećeg ruskog rudara zlata Polius, takođe će biti stavljeni na listu, navodi se u nacrtu dokumenta.

Dvije Putinove kćerke takođe će biti dodate na listu od strane bloka ako to odobre ambasadori EU.

Lista nije konačna i još uvijek bi mogla da se promijeni prije stupanja na snagu.

EU pojačava svoje sankcije ciljajući na uvoz ruskog uglja i proširujući svoja ograničenja na bankarski sektor zemlje dok odgovara na optužbe o zločinima koje je počinila ruska vojska u Ukrajini, uključujući i grad Buča u blizini Kijeva.

Očekuje se da će posljednja runda mjera takođe uključiti zabranu izvoza u vrijednosti od 10 milijardi evra u oblastima uključujući računare i napredne poluprovodnike i zabranu u vrijednosti od 5,5 milijardi evra, za proizvode uključujući drvo, cement, morsku hranu i alkoholna pića, piše Telegraf Biznis.

Ne očekuje se da će EU pogoditi izvoz ruske nafte u sadašnjoj rundi sankcija, ali zvaničnici razgovaraju o načinima uključivanja ovog sektora u buduće runde kazni.

Deripaska, koji je kontrolisao najvećeg ruskog proizvođača aluminijuma Rusal prije nego što su ga američke sankcije 2018. primorale da smanji svoj udio u kompaniji, uključen je na nacrt liste ali se dovodi u pitanje njegovo vlasništvo nad određenim brojem kompanija za proizvodnju oružja za koje EU tvrdi da su isporučivale oružje korišćeno u invaziji.

Rotenberg, finski državljanin, stekao je bogatstvo zahvaljujući tenderima i ugovorima sa naftnim i gasnim kompanijama koje kontroliše država. On i njegov nećak Igor biće stavljeni pod sankcije zbog bliskih veza sa Putinom. Arkadij Rotenberg, Borisov brat, već je pod sankcijama.

(Telegraf Biznis)

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.