Povećava se crna lista EU: Na udaru sankcija i ruski kralj aluminijuma

Dodajte komentar

Evropska unija je spremna da na listu sankcija doda ruske rukovodioce koji su poznati i ovdašnjoj javnosti. Na udaru su šef Sberbanke Herman Gref i aluminijumski oligarh Oleg Deripaska.

EU je razmatrala o dodavanju Hermana Grefa, šefa ruske Sberbanke, i oligarha Olega Deripaske (poznat kao kralj aluminijuma) na svoju listu sankcija, jer nastoji da stegne šraf na ruska preduzeća nakon invazije na Ukrajinu.

Aleksandar Šuljgin, šef ruske platforme za e-trgovinu Ozon, Boris Rotenberg, jedan od najbližih poslovnih saradnika predsjednika Vladimira Putina i Said Kerimov, koji kontroliše najvećeg ruskog rudara zlata Polius, takođe će biti stavljeni na listu, navodi se u nacrtu dokumenta.

Dvije Putinove kćerke takođe će biti dodate na listu od strane bloka ako to odobre ambasadori EU.

Lista nije konačna i još uvijek bi mogla da se promijeni prije stupanja na snagu.

EU pojačava svoje sankcije ciljajući na uvoz ruskog uglja i proširujući svoja ograničenja na bankarski sektor zemlje dok odgovara na optužbe o zločinima koje je počinila ruska vojska u Ukrajini, uključujući i grad Buča u blizini Kijeva.

Očekuje se da će posljednja runda mjera takođe uključiti zabranu izvoza u vrijednosti od 10 milijardi evra u oblastima uključujući računare i napredne poluprovodnike i zabranu u vrijednosti od 5,5 milijardi evra, za proizvode uključujući drvo, cement, morsku hranu i alkoholna pića, piše Telegraf Biznis.

Ne očekuje se da će EU pogoditi izvoz ruske nafte u sadašnjoj rundi sankcija, ali zvaničnici razgovaraju o načinima uključivanja ovog sektora u buduće runde kazni.

Deripaska, koji je kontrolisao najvećeg ruskog proizvođača aluminijuma Rusal prije nego što su ga američke sankcije 2018. primorale da smanji svoj udio u kompaniji, uključen je na nacrt liste ali se dovodi u pitanje njegovo vlasništvo nad određenim brojem kompanija za proizvodnju oružja za koje EU tvrdi da su isporučivale oružje korišćeno u invaziji.

Rotenberg, finski državljanin, stekao je bogatstvo zahvaljujući tenderima i ugovorima sa naftnim i gasnim kompanijama koje kontroliše država. On i njegov nećak Igor biće stavljeni pod sankcije zbog bliskih veza sa Putinom. Arkadij Rotenberg, Borisov brat, već je pod sankcijama.

(Telegraf Biznis)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *