Biden: Sankcijama ćemo izbrisati posljednjih 15 godina ruskog napretka

Dodajte komentar

Američki predsjednik Joe Biden se prilikom govora u Washingtonu dotakao i masakra u ukrajinskom gradu Buči.

Biden je rekao da je “cijeli svijet vidio brutalnost i nehumanost” u Buči te je pozvao odgovorne nacije da se “ujedine i kazne počinioce”.

“Civili koji su hladnokrvno ubijeni i bačeni u masovne grobnice. Ostavili su cijelom svijetu da to vidi, bez ikakvog opravdanja. To je ništa manje nego ogroman ratni zločin”, rekao je Biden.

“Odgovorne nacije moraju se ujediniti i kazniti počinitelje. Zajedno s našim partnerima i saveznicima nastavićemo da podižemo trošak rata za Putina, da mu nanosimo bol i dodatno ekonomski izolujemo Rusiju”, rekao je Biden.

Američki predsjednik rekao je da Zapad preduzima korake koji će “smanjiti BDP Rusije za više od 10% ove godine” pa dodao da će ekonomske sankcije “vjerovatno izbrisati zadnjih 15 godina ruskog napretka”.

Ponovio je da će potpisati izvršnu uredbu kojom se zabranjuju sve američke investicije u Rusiju.

“Zahvaljujući hrabrosti i borbenom duhu ukrajinskog naroda, Rusija je već doživjela neuspjeh i nije uspjela da ostvari svoje prvotne ratne ciljeve. Rusija je htjela da zauzme Kijev, sruši ukrajinsku demokratiju i izabranu vladu. Kijev i danas stoji, a vlada je i dalje na vlasti”, rekao je Biden.

“No, borba je daleko od gotove. Rat će se nastaviti još dugo, ali Amerika će nastaviti da bude uz Ukrajinu i ukrajinski narod u borbi za slobodu”, zaključio je Biden, a prenosi Index.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *