Tržni centri mjesečno gube milion eura zbog neradne nedjelje

Tržni centri tvrde da mjesečno gube milion eura zbog odluke o uvođenju neradne nedjelje, koja je na snazi već dvije i po godine. To je, kako navode u Privrednoj komori, za posljedicu imalo smanjenje zarada i otpuštanje radnika što je, kako kažu, glavni razlog zašto nedjelja treba da bude radni dan za zaposlene u trgovini.

“Samo zbog neradne nedjelje pad prometa u tržnim centrima bio je oko 20 odsto, a zajedno sa posljedicama koje je ostavila kriza, taj pad je bio mnogo veći. Posjedice su se ogledale u tome da su mnogi poslodavci napustili tržni centar Delta city”, kazala je za Gradsku televiziju Sekretarka Odbora za trgovinu Privredne komore Milica Lazarević.

U Uniji poslodavaca kažu da će ove sedmice pozvati sva poslovna udruženja kako bi potpisali dokument o vraćanju radne nedjelje.

“Prosto ćemo ispoljiti stav crnogorske provrede po ovom pitnju i nadamo se da će donosioci odluka i predstavnici sindikata imati sluha. Govorili smo da to nije dobro rješenje i desile su se mnoge negativne stvari po crnogorsku provredu. Sada je sve više razloga zbog koga bi trebalo ozbiljno razmišljati o vraćanju radne nedjelje”, smatra Savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog Unije poslodavaca Filip Lazović.

Neradna nedjelja, kažu u Privrednoj komori, dovela je trgovinske lance u neravnopravan položaj. Benzinske pumpe preuzele su njihovu ulogu jer su se, nakon uvođenja neradne nedjelje, na pumpama našli svi proizvodi – od ulja i mlijeka do brašna i hljeba.

“Za turističke zemlje nije karakterističan zakon koji podrazumijeva neradnu nedjelju. Za uspješnu turističku sezonu i snabdijevanje hotelskih i ugostiteljskih objekata neohodan je rad svim danima”, smatra Lazović.

I u Uniji poslodavaca poručuju da je crnogorskoj privredi, zavisnoj od turizma, stalo da nedjelja ponovo bude radna.

” Kada razmišljamo o ljetnjoj turističkoj sezoni i nadama koje u nju polažemo, sada već kasnimo sa tim. Mora se hitno djelovati kako bi se iskoristio svako mogući mehanizam da imamo što povoljnije finansijske efekte od ljetnje turističke sezone”, ističe Lazović.

Sagovornici Gradske televizije zaključuju kako od nove vlade očekuju da ima sluha za njihove zahtjeve, te da ponovno otvaranje prodavnica nedjeljom ne znači da će svi radnici raditi toga dana.

Izvor: Gradski portal

Check Also

Proizvodnja čelika u nikšićkoj Željezari pod znakom pitanja

Skoro sedam mjeseci je od kada je EPCG Željezara Nikšić vraćena pod državno okrilje. Međutim, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.