Hotelska sobu obložena ptičjim gnijezdima

Dodajte komentar

Dizajniran u saradnji s ornitolozima, novi projekat firme Bjarke Ingels Group predstavlja arhitektonski izraz podstaknut velikim ekološkim problemom.

Okružena krošnjama drveća, ova hotelska soba ima za cilj da poboljša okolnu biosferu. Ukoliko se pitate na koji način to može da se uradi, ovaj objekat od 34 kvadrata je obložen sa 350 kućica za gniježđenje ptica, te se tako obezbjeđuje stanište za lokalne ptice, a gostima istovremeno pruža osjećaj potpunog sjedinjenja sa šumom.

Objekat je osmišljen za Treehotel u švedskom dijelu Laponije i predstavlja najnoviji dodatak hotelskoj seriji individualno dizajniranih soba, koje su kreirali neki od najpoznatijih arhitektonskih studija poput Snøhetta, Rintala Eggerstsson i Tham & Videgard.

Zaštita populacije ptica

Ideja firme Bjarke Ingels Group primijenjena na ovoj hotelskoj sobi tako će podstaknuti jačanje lokalne biosfere i pomoći u suzbijanju smanjenja populacije ptica, piše ArchDaily.

„Podaci nam pokazuju da se broj različitih populacija ptica smanjuje. Šumarstvo je dovelo do smanjenog broja prirodnih otvora na drveću gdje su se gnijezdile ptice. Stoga je postavljanje ovih gnijezda važna mjera koju treba preduzeti“, rekao je švedski ornitolog i saradnik na projektu Ulf Ohman.

„Dizajnirali smo nov dodatak za Treehotel – našu Biosferu – kako bismo stvorili jedinstveno iskustvo za goste hotela, a koji inspiraciju dobija od kvaliteta okolne šume i absorbuje ih u unutrašnjost. Ekološki odgovor je pokretač arhitektonskog izraza“, rekao je Žoao Albukerki, arhitekta i partner u BIG-u.

Izvor: Gradnja.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *