Hipotekarna banka uvrštena u sastav MNSE10

U sastav berzanskog indeksa MNSE10 je, nakon završene revizije, uvrštena Hipotekarna banka, dok se u njegovom sastavu više ne nalaze Plantaže.

Iz Montenegroberze je saopšteno da su obavili redovnu reviziju vodećeg indeksa (blue-chip), koji precizno mjeri kretanje cijena najreprezentativnijih akcija na berzanskom i slobodnom tržištu.

Sastav MNSE10 indeksa, pored Hipotekarne banke, čine i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Jugopetrol, Crnogorski Telekom, Elektroprivreda (EPCG), Hotelska grupa Budvanska rivijera, Sveti Stefan hoteli Budva, Luka Bar, Poslovno-logistički centar Morača i Port of Adria.

– Izbor deset emitenata, čije su akcije ušle u sastav indeksa MNSE10, obavlja se na osnovu rangiranja po koeficijentu likvidnosti. Berza je prilikom odlučivanja o indeksnoj korpi, kao dodatni kriterijum razmotrila finansijsko poslovanje kompanija, kao i njihovo učešće u free float tržišnoj kapitalizaciji – rekli su iz Montenegroberze.

Nakon završene redovne revizije, u sastav MONEX-a uvršteni su Preduzeće za građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja, Održavanje željezničkih voznih sredstava i Čelebić Invest, dok se u njegovom sastavu više ne nalaze Barska plovidba i Centar za odmor, liječenje i rekreaciju Igalo.

 

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

One comment

  1. Zbog čega se ne isplaćuju dividende od 2019 telekoma

Leave a Reply

Your email address will not be published.