Bivši direktor JAT-a u trci za direktora To Montenegra

Dodajte komentar

Bivši direktor JAT-a Nebojša Starčević jedan je od pet kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor prvog čovjeka To Montenegra, nezvanično saznaje Pobjeda u državnoj avio-kompaniji.

Konkurs za izbor novog direktora završen je u ponedjeljak, od kada teče rok od tri dana za dostavljanje prijava putem pošte. Od kandidata se tražilo da imaju najmanje tri godine iskustva na poslovima izvršnog menadžmenta u privrednim društvima, da imaju aktivno znanje engleskog i da osmisle strategiju razvoja To Montenegra.

Kandidati

Nebojša Starčević, koji je diplomirani pravnik je, uz bivšeg direktora Kroacija erlajnza Krešimira Kučka, najozbiljniji kandidat za novog direktora crnogorskog avio-prevoznika. On je u JAT-u proveo četiri godine, od kojih tri na poziciji generalnog direktora od početka 2005. do kraja 2007. Nakon toga je bio zamjenik generalnog direktora srpske avio-kompanije. Od januara 2009. do početka 2013. bio je direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, dok je od februara 2013. angažovan kao savjetnik direktora te institucije.

Kučko, koji ima zavidnu biografiju, je osim Kroacija erlajnza bio direktor i bahreinske državne kompanije Gulf er. On je 25 godina radio u Kroacija erlajnzu a od 2012. do 2017. bio je prvi čovjek hrvatske kompanije. Uspio je smanjiti milionski gubitak, optimizovati broj zaposlenih i otvoriti nove linije. No, uprkos restruktuiranju koje je sproveo, Kučkov mandat u Kroacija erlanzu pratio je niz upitnih odluka zbog kojih hrvatski avio-prevoznik nije uspio unaprijediti poziciju na tržištu. Prije dolaska na mjesto prvog čovjeka KA, Kučko je prošao više nivoa u kompaniji od menadžera prodaje do direktora poslovnice u Amsterdamu.

U Gulf er dolazi 2017. gdje do januara prošle godine obavlja dužnost izvršnog direktora, a trenutno je savjetnik njihovog borda direktora.

Prijavu je poslao i Džejms Uljarević, koji je to juče potvrdio Pobjedi. On je rođen u Australiji, a rekreativno se bavi letjenjem.

Na konkurs se prijavio Igor Pavićević, bivši finansijski službenik Montenegro erlajnza, u kojem je proveo osam godina. On je 13 godina radio u Institutu sertifikovanih računovođa a bio je angažovan i kao poreski i računovodstveni savjetnik u više kompanija.

Prema nezvaničnim informacijama, u trku se uključila Anđela Čelebić, nekadašnja portparolka Vlade tokom mandata Igora Lukšića. Ona je bila koordinator Komunikacionog tima za priključivanje Crne Gore NATO-u, šef kabineta u Ministarstvu vanjskih poslova, dok joj je posljednji javni angažman bio u Ambasadi Crne Gore u Austriji gdje je provela četiri godine. Ona nema iskustva u vazduhoplovstvu.

Težak zadatak

Novi direktor naslijediće Predraga Todorovića koji je 31. marta napustio To Montenegro, nakon što je godinu proveo na njegovom čelu. On je na toj poziciji primao 4.400 eura mjesečno i 1.000 eura za stan. Kompanija je prošlu godinu završila sa 4,96 miliona eura gubitka, pa će novi direktor imati težak zadatak da popravi poslovanje, poveća broj linija i putnika, izgladi odnose sa stečajnom upravom MA i riješi pitanje hangara, ali i da ubijedi vlast i javnost da je Crnoj Gori potrebna avio-kompanija. B. D.

Frantov-Nikolić nije konkurisala

Trenutna v. d. direktorka To Montenegra je Dragana Frantov-Nikolić, koju je Vlada imenovala na tu poziciju do izbora Todorovićevog nasljednika. Ona, prema informacijama Pobjede, nije konkurisala za direktora. Frantov-Nikolić je prije imenovanja za v. d. direktora bila komercijalni direktor kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *