Ista meta, različito odstojanje

Dodajte komentar

Piše: Rade Rakočević, berzanski stručnjak i preduzetnik, vlasnik i direktor društva za investiranje Senzal capital doo

I dalje je ključni faktor koji utiče na globalna berzanska kretanja isti – rat u Ukrajini. U prethodnih mjesec dana, cijene akcija su krenule u oporavak, iako su još uvjek dosta ispod vrednosti sa početka godine. Posebno se to odnosi na evropske akcije, najviše na akcije banaka i firmi koje su u svom poslovanju bile prisutne u Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini, one i dalje imaju veliku volatilnost.

Očekivano, inflacija je nastavila da raste, šireći sve veći strah od recesije, posebno u evropskim zemljama. Rast cijena energenata, vještačkog đubriva, žitarica, pojačan sa starim problemima u funkcionisanju lanaca snabdijevanja i nedostatka radne snage, sad već direktno utiče na svaki biznis u svakom dijelu svijeta, jer u svom lančanom efektu izaziva rast cijena gotovih proizvoda, što smanjuje potrošnju i dovodi do sporijeg rasta proizvodnje.

U SAD je situacija malo stabilnija, njihov FED je počeo borbu protiv inflacije, berze su u blagom ali stabilnom rastu i za sad izgleda da će iz ovoga američka privreda izaći sa dosta boljim pozicijama nego što se to očekivalo.

Svaka iole pozitivna vijest o eventualnom kraju ratnih sukoba se odmah primijeti na berzama, ali oprez i dalje mora da bude na prvom mjestu. Sa druge strane, oni koji žele da investiraju na dugi rok, sad imaju priliku za investiranje po zaista sjajnim cijenama.

Uvijek insistiram da se investiranju na berzi priđe kao da je u pitanju kupovina neke nekretnine. Niko ne kupuje stan ili garažu da bi je prodao za desetak dana, već govorimo o godinama i decenijama. Očekivati da berze donesu veliki prinos u izuzetno kratkom roku je prosto neozbiljno i takvim kljientima savjetujem da uopšte i ne počinju da trguju na berzama. Bolje staviti na berzu manje novca, za koji pretpostavljate da vam neće trebati više godina i pustiti je da odradi svoj dio posla, nego izaći iz te investicije sa prvim većim padom cijena uz veliko nerviranje.

Rečenica koju više puta ponovim na svojim predavanjima je da zabranjujem nerviranje oko berze. Ko to shvati na pravi način, zaista može da dobije najbolje od nje, u svakom pogledu.

Izvor: BIZLife

Foto: Privatna arhiva

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *