Huawei isplatio skoro 10 milijardi dolara dividendi

Kineski tehnološki div Huawei isplatio je dividende u ukupnom iznosu od 61,404 milijarde juana (9,65 milijardi dolara) trenutnim i penzionisanim radnicima u svojoj dioničarskoj shemi zaposlenih, navodi se u prijavi kod Shanghai Clearing House-a.

Oko 131.507 sadašnjih i bivših radnika uključeno je u dioničarsku shemu, prema godišnjem izvještaju kompanije za 2021. objavljenom prošle sedmice. Reuters podsjeća da je kompanija privatna i u potpunom je vlasništvu njenih zaposlenih.

Prijava, objavljena u subotu, ne prikazuje distribuciju dividende.

Do toga dolazi dok američke sankcije i dalje teško opterećuju Huaweijevo poslovanje, a cjelogodišnji prihodi su pali za 29% prošle godine na 636,8 milijardi juana.

Neto dobit, međutim, skočila je za rekordnih 76% na 113,7 milijardi juana, ali uglavnom zbog prodaje svoje jedinice za pametne telefone Honor i servera, pod pritiskom američkih vlasti.

Sjedinjene Države nametnule su Huaweiju niz trgovinskih ograničenja tokom 2019. i 2020, navodeći zabrinutost za nacionalnu bezbjednost, što Huawei opovrgava.

Ograničenja su spriječila Huawei da dizajnira vlastite čipove i nabavlja komponente od vanjskih dobavljača, osakativši poslovanje njegove jedinice pametnih telefona.

Guo Ping, Huaweijev trenutni rotirajući predsjednik, rekao je prošle sedmice da se kompanija i dalje nada da će pronaći rješenje za održavanje svoje divizije pametnih telefona i da će povećati ulaganja u istraživanja u potrazi za “probojima” mikročipova, nakon što je izgubila pristup određenim naprednim tehnologijama zbog američkih sankcija.

Check Also

Akcionari spremaju tužbe nakon što je država upisana kao vlasnik Solane

Zemljište Solane, skoro 15 miliona kvadrata, upisano je u katastru kao vlasništvo države Crne Gore. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.