Generalni direktori kompanija Pfizer, BioNTech i Moderna postali milijarderi

Dodajte komentar
Ilustracija

Generalni direktori kompanija Pfizer, BioNTech i Moderna u toku pandemije podijelili su zaradu veću od 100 miliona dolara, što reflektuje komercijalni uspjeh mRNK vakcina koje su razvijale ove farmaceutske kuće.

Albert Borla (Albert Bourla) iz kompanije Pfizer, Ugur Šahin (Uğur Şahin) iz firme BioNTech i Stefan Bensel (Stephane Bancel) iz Moderne u posljednje dvije godine su značajno uvećali svoje bogatstvo zahvaljujući rastu vrijednosti akcija do koga je dovelo entuzijastično ulaganje u farmaceutske kuće koje su radile na razvijanju lekova i vakcina protiv virusa Covid-19, piše Financial Times.

Cijene akcija kompanije Pfizer zabilježile su u posljednje dvije godine rast od 60 odsto. Vrijednost kompanije BioNTech je uvećana za tri, a Moderne za pet puta.

Generalni direktori Bensel i Šahin na papiru su postali milijarderi zahvaljujući akcijama koje posjeduju u kompanijama Moderna i BioNTech. Bensel u Moderni ima udio od 7,8 odsto, sa procijenjenom vrijednošću od 7,8 odsto. Šahin poseduje 17,1 odsto akcija kompanije BioNTech, vrednih 7,8 milijardi dolara.

Vakcine koje su razvijali BioNTech i Pfizer donele su ovim kompanijama prošle godine prihod od 37,5 milijardi dolara, dok je Moderna prihodovala oko 17 milijardi dolara, navodi kompanija za obradu podataka Airfinity.

Analiza bonusa za proizvođače mRNK vakcine u 2020. i 2021. godini pokazuje da je generalni direktor kompanije Pfizer Albert Borla u toku pandemije imao najveći dobitak. On je u ovom periodu zaradio 45,3 miliona dolara bonusa, što je značajno povećanje u odnosu na 27,7, koliko je dobio u periodu 2018-2019, kada je došao na poziciju generalnog direktora.

Šahin je u dvije godine pandemije zaradio bonus 30,8 miliona dolara, dok je 2018-2019. njegova zarada bila 8,5 miliona dolara. Benselov bonus je sa 67,5 miliona dolara pao na 31,1 milion u 2020-2021, prvenstveno zbog listiranja kompanije Moderna na berzi, koje je ovom generalnom direktoru donijelo 58,6 miliona dolara u prihodima od akcija.

Ukupna svota bonusa za sve tri kompanije u periodu 2020-2021. dostigla je 107,2 miliona dolara, dok dvije godine ranije iznosila 103,7 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *