“Samo za kamate plaćeno 47,5 miliona, a dionica nije ni otvorena”

Dodajte komentar

Do kraja prošle godine, odnosno za punih sedam godina od zaključenja ugovora o kreditu za gradnju prioritetne dionice autoputa, kineskoj Exim banci je Država Crna Gora samo za kamate platila preko 47,5 miliona eura, a da dionica Smokovac Mateševo nije ni otvorena, niti se od njenog korišćenja u dogledno vrijeme može očekivati da će značajnije omogućiti vraćanje tog kredita, poručili su iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

“Istovremeno je za bankarske naknade plaćeno oko 6,2 miliona, dok je za proviziju za obradu kredita u 2015. izdvojeno nepunih 2,1 miliona. Prošle godine je plaćena i prva glavnica od 24,7 miliona, pa to znači da je trošak do kraja protekle godine dostigao iznos od oko 80,5 miliona eura”, naovde u saopštenju.

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) je ove podatke, kako kažu, dobila od Ministarstva finansija i socijalnog staranja, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

“Iz Ministarstva finansija je januara ove godine saopšteno da je tada plaćena nova, druga rata kredita (glavnica i kamata) od nepunih 29 miliona eura, pa to znači da je otplata kineskoj državnoj banci već dostigla sumu od 109,5 miliona, a na završetak dionice se već dugo čeka”, poručuju iz ASP.

Ministarstvo finansija je, poručuju, prošle godine ugovorilo hedžing za kineski kredit, koji je primijenjen na prve dvije rate kredita – u julu prošle godine i januaru ove godine. Iz tog Vladinog resora je, dodaju, saopšteno da je ušteda za budžet zbog hedžing aranžmana za te dvije rate oko devet miliona eura.

“Glavnica kineskog kredita mora se plaćati dva puta godišnje, u januaru i julu. Kredit je ugovoren 2014. godine na 944 miliona dolara, po kamatnoj stopi od dva odsto, na rok od 20 godina, od čega je grejs period definisan na šest godina”, kažu u saopštenju.

Prema navodima Ministarstva finansija, do kraja januara ove godine bilo je povučeno blizu 852 miliona dolara.

“Projekat prioritetne dionice autoputa, za koji je odavno jasno da je ekonomski potpuno neisplativ, jedan je od desetine „vrućih krompira“, koje je bivša vlast ostavila novim vlastima, a u javnosti se već duže ukazivalo na potrebu prebacivanja kineskog dolarskog kredita u eurski kredit, imajući u vidu njegov ogroman uticaj na javne finansije zemlje i to da je euro domaća valuta plaćanja. Međutim, crnogorski poslanici, kojima su „usta puna“ navodne brige o građanima i Državi, a zapravo su zaogrnuti partijskim interesima i punjenjem sopstvenih džepova, te poharani pizmama, sujetama i međusobnim (i ukupnim) netrpeljivostima, nijesu uložili ni minimum napora da se ozbiljnije pozabave ovom prijeko potrebnom temom”, poručuju iz ASP.

Dionica autoputa Smokovac Mateševo trebalo je, kako dodaju, da bude završena za četiri godine.

“Radovi su zvanično počeli na proljeće 2015. godine i trebalo je da budu okončani na proljeće 2019. godine. Ipak, ovog proljeća su pune tri godine od prekoračenja roka završetka radova i otvaranja dionice, kao i dobijanja upotrebne dozvole za nesmetani saobraćaj tom dionicom. ASP ukazuje da vraćanje kineskog kredita nije jedini finansijski izazov za crnogorske građane, već će to biti i održavanje autoputa, što će sigurno biti višemilionski iznosi (do danas nije saopšteno zvanično koliko će to iznositi), ali i izgradnja još dvije dionice, kako bi se postojeće „parče“ autoputa povezalo sa ostalim dionicama, jer autoput jedino tako može postati funkcionalan”, zaključuju u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *