Najmoćnija žena u svijetu konfekcije: Marta Ortega, nova šefica Zare

Dodajte komentar

Marta Ortega, ćerka osnivača i vlasnika Inditexa, u petak je u svoje ruke preuzela uzde kompanije Zara i time postala najmoćnija žena u svijetu konfekcije.

O ovoj 38-godišnjakinji kažu da je diskretna i tajnovita i već se dugo znalo da će jednog dana preuzeti upravljanje najvećim distributerom jeftine mode, koji prednjači čak i pred švedskim H&M-om i posjeduje oko 6500 trgovina širom svijeta.

No Inditex, kompanija koja u svom vlasništvu osim Zare ima i druge brendove poput Bershke, Massima Duttija i Oyosha, tek je novembru objavila da će Ortega 1. aprila zamijeniti izvršnog direktora Pabla Islu, zaslužnog za veliko proširenje kompamije tokom protekle decenije.

Ovu je zamjenu orkestrirao Martin otac Amancio Ortega, koji je Inditex osnovao 1985. godine. On je 2011. dao ostavku na mjesto predsjednika uprave, ali je i dalje većinski vlasnik kompanije što ga čini jednim od najbogatijih ljudi na svijetu.

“Za ovu se tranziciju pripremamo već duže vrijeme”, obznanio je Isla na novinskoj konferenciji. “Marta za kompaniju radi već 15 godina. Vodila je mnoge projekte te poznaje kompniju kao svoj džep”, dodao je.

Veze u svijetu mode

Marta, koja je jedino dijete Amancia Ortege s Florom Perez, odrasla je u kišovitom ribarskom lučkom gradu La Coruni na sjeverozapadu Španije zajedno sa svojom polusestrom Sandrom i polubratom Marcosom.

Školovala se u internatu u Švajcarskoj, te je završila Evropsku školu za preduzetništvo u Londonu 2007., nakon čega je kratko radila kao asistentkinja u Zarinom butiku u Londonu kako bi bolje razumjela kako kompanija posluje.

Iako tom prilikom nije rekla da je ćerka vlasnika Inditexa, njene kolege su to dojavile španskim medijima čim su primijetili Rolex na njenoj ruci.

“Prve nedjelje rada mislila sam da neću preživjeti. No ubrzo me trgovina osvojila, postala sam zavisna. Neki je nikad ne žele napustiti”, kazala je u intervjuu za Wall Street Journal u avgustu 2021.

Ortega obožava jahanje, te se ranije takmičila u preponskom jahanju. Potom se zaposlila u sjedištu Inditexa u Galiciji, gdje već nekoliko godina razvija imidž Zare.

“Ostvarila je mnoge veze u svijetu mode”, kazao je za AFP Alfred Vernis, profesor u Španskoj školi za preduzetništvo ESADE i jedan od bivših direktora Inditexa.

Ortega je česta gošća modnih revija, a njen prepoznatljiv lik vitke figure i plave kose nerijetko sjedi u prvom redu kraj modnih ikona poput glavne urednice Voguea Anne Wintour.

Dobro pripremljena

Pod njenom PR upravom, Zara je pokrenula kampanje zajedno s nekim od najpoznatijih umjetnika poput američkog modnog fotografa Stevena Meisela, koji se proslavio fotografijama Madonne objavljenima 1992. godine u njenoj “Knjizi seksa” i italijanskog redatelja Luce Guadagnina.

Takođe je zaslužna za izdizanje Zare iznad konkurencije i otvaranje trgovine u ulicama u kojima se pretežno nalaze dizajnerski butici.

No kad je najavljeno da će postati predsjednica uprave pojavile su se sumnje u njenu sposobnost zbog manjka iskustva u menadžmentu, zbog čega su dionice Inditexa pale.

No te su sumnje u međuvremenu isparile. Ortega je “dobro pripremljena” i dobro se snalazi u kompaniji, kazao je Vernis. Dolazi na položaj u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu zbog čega je Inditex zatvorio 502 butika u Rusiji. Ona će na mjestu predsjedateljice Inditexa godišnje zarađivati oko milion eura.

Ortega, kao i drugi članovi njene porodice, rijetko govori o svome privatnom životu, no fotografije njenog raskošnog vjenčanja s drugim mužem Carlosom Torrettom 2018. objavljene su u mnogim časopisima o slavnima.

U braku s Torrettom rodila je kćer 2020., a ima i sina iz prošlog braka sa Sergiom Alvarezom Moyom, prenosi SEEbiz.eu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *