Na konkurs za direktora Air Montenegra stigle dvije aplikacije: Prijavu poslao bivši direktor Kroacija erlajnza

Dodajte komentar

Na konkurs za izvršnog direktora Er Montenegra do sada su stigle dvije prijave, potvrdilo je “Danu” više izvora bliskih nacionalnoj avio-kompaniji. Prijave su, prema našim informacijama, podnijeli bivši izvršni direktor Kroacija erlajnza Krešimir Kučko i generalni sekretar Instituta sertifikovanih računovođa Igor Pavićević, koji je prije toga prošao sve sektore u Montenegro erlajnzu. Konkurs za izvršnog direktora se završava u ponedjeljak. Odbor direktora Er Montenegra je raspisao konkurs nakon što je sa Predragom Todorovićem sporazumno raskinuo ugovor.

Prema pouzdanim informacijama, Er Montenegro prijave šalje Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI), koje treba da donese odluku o novom izvršnom direktoru, iako ga formalno bira i sa njime potpisuje ugovor odbor direktora. To je nedavno i najavio državni sekretar MKI Zoran Radunović, koji je kazao da se javnost “ne treba iznenaditi ako za direktora dovede stranca i to da nije Crnogorac”.

Prema izvorima bliskim Er Montenegru, Kučko je najozbiljniji kandidat za direktora Er Montenegra. On ima 30 godina radnog iskustva u avijaciji, i to na najvišim pozicijama i godinama važi za jednog od najvećih stručnjaka u avio-industriji u regionu. Pored Švajcarske, Kučko je godinama bio regionalni direktor Hrvatske avio-kompanije za Holandiju i Belgiju i sa ovih tržista su dolazili brojni turisti u Hrvatsku.

Nakon uspjeha u zapadnoj Evropi, Kučku je od strane Vlade Hrvatske ponuđena pozicija prvog čovjeka Kroacija erlajnza i u svom petogodišnjem mandatu završena je uspješna rekonstrukcija ove aviokompanije pod strogim pravilima i nadzorom Evropske komisije. Izazovni posao je završen i kompanija je, uz profitabilno poslovanje kroz svih pet godina, po okončanju mandata Krešimira Kučka izašla sa 13 aviona i prihodima većim od 270 miliona dolara i postala punopravni član Star Alijansa. Nakon Hrvatske Kučko je bio izvršni direktor i bahreinske nacionalne aviokompanije Gulf air, sve do lani kada je direktorsku poziciju zamijenio sa savjetničkom. Za vrijeme mandata u Bahreinu izvršena je uspješna rekonstrukcja kompanije uz složeni postupak zamjene flote, uvođenje novog reda letjenja i kompletnog novog vizualnog identiteta kompanije. Govori tečno tri strana jezika i u karijeri je pokrivao sva značajna mjesta u organizacijama koje su relevantne za razvoj avio-industrije (IATA, AEA, AMADEUS).

Pavićević je diplomirani ekonomista iz Podgorice, koji je prošao sve sektore u Montenegro erlajnzu, koji je napustio prošle decenije kada je postao generalni sekretar Insituta sertifikovanih računovođa Crne Gore. U nacionalnoj aviokompaniji Crne Gore prošao je sve sektore od pripravničkog preko komercijale, zemaljske operative, finansija i plana i analize i više od 15 godina iskustva je imao kada je odlučio da avijaciju zamijeni revizijom. Učestvovao je u izradi brojnih studija o rentabilnosti kompanije, govori engleski jezik i ima licence ovlašćenog revizora. Učestvovao je u delegacijama Crne Gore u pregovorima sa regulativom Evropske Unije, sproveo mnoge institucionalne reforme u računovodstvenim standardima i bio nagrađivan za iste projekte.

Konkurs ističe u ponedjeljak, nakon čega će se održati intervjui sa kandidatima a nakon toga i pregovori oko uslova.

Imenovali v.d. do izbora novog direktora

Prema nezvaničnim informacijama, očekuje se još prijava za izvršnog direktora. Prema nekim informacijama, očekuje se prijava pilota Davora Mišeljića iz Beograda koji je bio radno angažovan u Er Srbiji u vrijeme kada je kompanija naslijedila JAT.

Odbor direktora je u četvrtak imenovao Draganu Frantov Nikolić za v.d. izvršnog direktora do imenovanja novog izvršnog direktora.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *