Belgijski odgovor na astronomsku inflaciju: Veće plate, manji PDV

Dodajte komentar

U Belgiji su na snazi vladine mjere, počev od povećanja plata i smanjenja doprinosa do smanjenja PDV na energente, koje bi trebalo da ublaže uticaj astronomski rastućih cijena na životni standard građana.

Sa inflacijom od 8,3 procenta, Belgija se trenutno nalazi među najteže pogođenim članicama EU kada je riječ o ukupnom skoku cijena, koji u ovoj zemlji nije zabilježen u posljednje četiri decenije.

Poskupljenja u Belgiji najviše se odnose na rast cijena energenata, pri čemu je prirodni gas samo u martu poskupio za 4,8 odsto, a u poređenju sa martom prošle godine za čitavih 148,8 procenata.

Od sada, minimalna zarada u Belgiji biće veća za za 76 eura, a smanjuju se lični doprinosi za socijalno osiguranje.

Plate zaposlenih koje iznose između 1.800 i 2.750 eura mjesečno, porašće za najmanje 160 eura na godišnjem nivou, dok će primanja zaposlenih u javnom sektoru u aprilu porasti za dva procenta, što se dogodilo i u februaru, kako bi se primanja uskladila sa rastućim troškovima života.

Nakon martovskog smanjenja PDV na račune za struju sa 21 procenta na šest procenata, od sada će u istoj mjeri biti smanjen i PDV na prirodni gas.

Belgija je smanjila i PDV na solarne panele, kako bi omogućila građanima da svoje domove učine energetski efikasnijim i manje zavisnim od fosilnih goriva.

Pumpe u Belgiji koje nude tri ili više različitih vrsta goriva moraće da postave obavještenja o prosječnoj cijeni svakog goriva za pređenih 100 km.

Poskupjele su i takse na avionske letove iz Belgije, tako da će letovi za destinacije kraće od 500 km biti skuplji za 10 eura, a van EU za četiri eura po karti.

Neke banke su ograničile i maksimalne iznose podizanja gotovine sa štednih računa na 250.000 eura, što je ranije bilo neograničeno.

Izvor: Politika, Tanjug

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *