Ko su ruski oligarsi (infografika)

Dodajte komentar

Sankcije koje su vlade poput Sjedinjenih Država i Evropske unije uvele protiv ruskih oligarha koštale su elitu zemlje više od 80 milijardi dolara, objavio je CNBC u četvrtak citirajući Bloomberg Billionares Index.

Ruski oligarsi su pogođeni finansijskim sankcijama ili finansijskim posljedicama koje su nametnule vlade ili međunarodne organizacije, dok je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo napad na susjednu državu Ukrajinu.

Ta količina izgubljenih milijardi od početka rata čini oko trećinu njihovog bogatstva, objavio je izvor.

Sankcije su rezultirale zapljenom najmanje dvije jahte ruskih milijardera. Njemačka je u srijedu zaplijenila jednu od najvećih svjetskih megajahti koja pripada ruskom oligarhu Ališeru Usmanovu koji je izrazio podršku Putinu, navodi Forbes.

Još jednom oligarhu, Igoru Sečinu, Francuska je u četvrtak zaplijenila jahtu, javio je CNN.

Od četvrtka, najmanje pet superjahti koje pripadaju milijarderima krstare ili su usidrene na Maldivima, kojima nedostaje sporazum o ekstradiciji sa SAD.

Rat je uticao na živote čak i onih milijardera koji nisu bili na meti sankcija.

Jedan od najbogatijih milijardera Vladimir Potanin, koji je povezan sa Putinom, od četvrtka nema nikakve sankcije protiv njega; međutim, nedavno je u srijedu podnio ostavku na mjesto povjerenika Gugenhajmovog muzeja, objavio je The New York Times.

Isto tako, ruski milijarder Roman Abramovič najavio je da će prodati fudbalski klub Chelsea FC i dati prihod “žrtvama rata u Ukrajini”.

Radio slobodna Evropa donosi infografiku: Ko su ruski oligarsi?, gdje možete vidjeti gubitke osam najbogatijih ruskih pojedinaca koji su združeno izgubili 38 milijardi dolara, od pomenutih 80 ukupno.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *