EBRD snizila prognozu rasta crnogorske ekonomije na 3,7 osto

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spustila je prognozu rasta crnogorske ekonomije na 3,7%. To je cijela dva procentna boda niže u odnosu na novembarske prognoze ove institucije.

Naredne godine se očekuje rast od četiri odsto.

U izvještaju se navodi da ekonomije na Zapadnom Balkanu imaju samo ograničenu izloženost Rusiji ili Ukrajini u smislu direktne ekonomske veze kao što su trgovina, investicije, doznake i drugi prilivi.

“Međutim, Crna Gora ima određenu izloženost preko turizma. Ukrajina je bila drugi najveći izvor turista prošle godine, iako je ovo vjerovatno privremeni efekat usljed pandemije, odnosno lakši pristup Crnoj Gori nego drugim tržištima prošle godine”, naveli su iz EBRD-a.

U izvještaju se dodaje da je prije pandemije Rusija bila važan izvor turista.

Iz EBRD-a su ocijenili da je rat u Ukrajini izazvao najveći šok u snabdjevanju od 70-ih godina prošlog vijeka, dodavši da će viši troškovi hrane, nafte, gasa i metala snažno uticati na ekonomske aktivnosti, posebno u zemljama s niskim prihodima.

“Rusija i Ukrajina značajni su dobavljači sirovina poput pšenice, kukuruza, vještačkog đubriva, titanijuma i nikla. Postrožene sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu rezultirale bi višim cijenama i problemima u snabdjevanju, posebno gasom”, navodi se u izvještaju.

Check Also

Nove cijene prevoza: Trajekt od danas pet eura za automobile

Karta za prevoz automobila trajektom na liniji Kamenari – Lepetane od danas košta pet eura, …

One comment

  1. Dok god EBRD ćuti na korupcionaške scheme oksfordca i konsultanta svaki njihov input je irelevantan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.