Visa istraživanje: Skoro šest od deset mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori spremno da koristi pametne telefone kao POS terminale

Dodajte komentar

Beskontaktna plaćanja trajno su uticala na globalnu trgovinu i ponašanje potrošača, pružajući im mogućnost da bezbjedno i sigurno kupuju tokom pandemije koronavirusa. Veliki broj građana se izjasnio da više neće kupovati u prodavnicama koje prilikom plaćanja zahtjevaju kontakt sa blagajnikom ili platnim uređajem. Prema poslednjem istraživanju kompanije Visa, „Klikom do digitalne trgovine“, svako drugo preduzeće kod nas koristi i tradicionalni POS terminal za plaćanje karticama, koji iziskuje unošenje PIN koda.

Sa druge strane, ohrabrujuća je činjenica da je gotovo šest od deset mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori spremno da koristi nove tehnologije tj. da putem mobilne aplikacije prihvata beskontaktna plaćanja, podaci su ovog istraživanja. Više od 60 odsto ispitanika iz kategorije srednjih i mikro preduzeća, kao i njih 46 odsto iz segmenta malih biznisa reklo je da bi takva primjena mogla da olakša proces prihvatanja plaćanja njihovoj firmi.

„Treba pohvaliti spremnost lokalnih preduzetnika da usvoje inovativna, praktična rešenja u trenutku kada se sve više potrošača okreće beskontaktnom plaćanju karticama, pametnim telefonima i gedžetima. Tap to Phone tehnologija, koja transformiše Android pametne telefone sa NFC podrškom u mobilne POS terminale, od nedavno je dostupna i u Crnoj Gori putem CKB GO POS usluge CKB banke i aplikacije MojPOS Hipotekarne banke. Vjerujem da ova tehnologija preduzećima pruža pristupačan, jednostavan i bezbjedan način da prihvate digitalna plaćanja, zadrže konkurentnost u novoj ekonomiji i unaprijede poslovanje. Širom regiona već vidimo pozitivne efekte Tap to Phone tehnologije, prije svega u premošćavanju digitalnog jaza između preduzeća različitih veličina, ali i praćenju novih potreba samih potrošača” izjavio je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu.

Kao benefite koje bi korisnici mogli da imaju od ove metode u poređenju sa gotovinskim plaćanjem, preduzeća u najvećoj meri navode praktičnost, brzinu u odnosu na druge metode plaćanja, kao i lakoću plaćanja. S druge strane, mnogi su i dalje skeptični po pitanju dodatnih troškova i činjenice da je u pitanju nova tehnologija sa kojom ni oni, ali ni njihovi kupci, nisu još dovoljno upoznati.

Istraživanje „Klikom do digitalne trgovine“ je regionalna studija percepcije mikro, malih i srednjih preduzeća koju je kompanija Visa sprovela u Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji. Zanimljivo je da razmišljanje da će Tap to Phone tehnologija olakšati proces plaćanja raste kako raste i veličina preduzeća, dok u Crnoj Gori prednost upotrebe mobilnog telefona kao POS terminala prepoznaju gotovo u jednakoj mjeri vlasnici srednjih i mikro preduzeća.

U cilju podrške sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, Visa je u više od 35 zemalja svijeta uvela Tap to Phone rešenje, koje već funkcioniše na 35.000 pametnih uređaja za beskontaktna plaćanja.

U maju 2021. godine kompanija Visa sprovela je studiju percepcije pod nazivom „Klikom do digitalne trgovine“ među 200 mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Studija je sprovedena kako bi se ispitao njihov odnos prema netradicionalnim vrstama plaćanja.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *