Turska kompanija može da gradi solitere ispred Jadranskog sajma na Slovenskoj plaži

Dodajte komentar

Direktorat glavnog državnog arhitekte Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ponovo je poništio rješenje glavne budvaske arhitektice iz novembra 2019. i dao saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela sa pet zvjezdica – dvije kule od po 15 i 16 spratova, koje na prostoru ispred Jadranskog sajma na Slovenskoj plaži namjerava da gradi turska kompanija “Mia investment”.

To piše u rješenju koje je donio Direktorat na čijem je čelu glavni državni arhitekta Mirko Žižić.

Time je praktično donesena istovjetna odluka od prije dvije godine, kada je resorno ministarstvo koordinirao tadašnji premijer Duško Marković, pišu Vijesti.me.

Nova odluka je uslijedila nakon što je Upravni sud oborio saglansost koju je Markovićeva Vlada dala turskim graditeljima, na osnovu žalbe Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva.

Kompanija koja okuplja turske biznismene dobila je 2019. saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela “Mia Budva” sa apartmanima za tržište, kojim je nakon ostavke ministra Pavla Radulovića tada koordinirao lično premijer. Resor Duška Markovića je prethodno poništio rješenje tadašnje glavne gradske arhitektice Ane Samardžić, koja je odbila da aminuje gradnju, smatrajući da svojim izgledom budući kompleks odudara od mediteranskog. Upravni sud je u presudi naveo da će vladin resor u ponovnom postupku donijeti zakonsko rješenje.

”Vijestima” je iz tog Sekretarijata rečeno da će Upravnom sudu biti podnijeta tužba na novo rješenje Direktorata Glavnog državnog arhitekte.

Sekretarijat za zaštitu imovine, kojim je tada rukovodio Nikola Plamenac (Demokrate) osporio je saglasnost jer nije donijeta u skladu sa smjernicama planskog dokumenta Detaljni urbanistički plan “Budva centar, izmjene i dopune”.

Kompanija koja okuplja turske biznismene dobila je 25. decembra 2019. saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela “Mia Budva” sa apartmanima za tržište, kojim je nakon ostavke ministra Pavla Radulovića tada koordinirao lično premijer.

Resor Duška Markovića je prethodno poništio rješenje tadašnje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić, koja je odbila da aminuje gradnju, smatrajući da svojim izgledom budući kompleks odudara od mediteranskog izgleda.

Upravni sud je u presudi naveo da će vladin resor u ponovnom postupku donijeti zakonsko rješenje.

”Analizom dostavljenog idejnog rješenja hotela sa pet zvjezdica zaključuje se da je objekat projektovan u skladu sa smjernicama planskog dokumenta za arhitektonsko oblikovanje i i materijalizaciju. Projektovani objekat je u skladu sa planskim dokumentom u pogledu volumena koji formiraju adekvatnu siluetu grada. Analizom dostvaljenog idejnog rješenja konstatuje se da se projektovani objekat javlja kao reper u prostoru, sa vertikalama koje ističu arhitektonski sklop čitavog objekta, čime je usklađen sa smjernicama iz planskog dokumenta koje se tiču komponovanja volumetrije. Na osnovu svega navedenog, konstatuje se da je idejno rješenje hotela sa pet zvjezdica u skladu sa smjernicama Detaljnog urbanističkog plana ‘Budva centar, izmjene i dopune’”, navodi se u rješenju Direktorata Glavnog državnog arhitekte koji je odbacio primjedbe koje je opštinski Sekretarijat iznosio na račun projekta. Projekat turskih biznismena je praktično prije tri godine doveo da rasprada koalicije Demokrata i Demokratskog fronta.

Lokalne Demokrate pune dvije i po godine se protive gradnji na parceli od 8.500 kvadrata, koja je uknjižena na firmu “Safiro beach resort”, sa kojom je MIa investment zaključila ugovor o zajedničkoj gradnji.

Do političkog zemljotresa u Budvi je došlo jer su turski biznismeni namjeravali da grade zgrade, opreme i poklone vrtić vrijedan dva miliona eura, kako je to pisalo u protokolu koji su u aprilu 2019. potpisali sa tadašnjim gradonačelnikom Markom Carevićem. To je Carevića koštalo zaoštravanja odnosa sa koalicionim partnerima iz redova Demokrata, URA i Crnogorske, što je kasnije dovelo i do raskola.

Tadašnjih 12 vladajućih odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske i URA inicirali su zakazivanje hitne sjednice lokalnog parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o protokolu i njegovom poništenju, smatrajući da su turski biznismeni time pokušali da “kupe” saglasnost od lokalne uprave kako bi gradili kule i od prodaje stanova zaradili na desetine miliona eura.

Do održavanja sjednice nikada nije došlo jer odbornici DF, potpomognuti opozicionim odbornicima iz redova DPS i SD, te nezavisnim odbornikom nijesu izglasali takav dnevni red. Budvanski parlament je praktično četiri mjeseca bio u blokadi, da bi Carević sredinom oktobra 2019. poništio protokol koji je zaključio sa turskim investitorima.

Kompaniju “Mia investment”, kako piše u Centralnom registru, osnovale su “Mia Istanbul” sa 34 odsto kapitala i” Ark investment, kompanije investment”, odnsono firme osnovane u Londonu “Feelife Limited”, “Lowell Resources Limited” sa po 22 odsto kapitala.

Knežević pominjao Gvozdenovića

Projekat turskih investitora od početka se vezuje sa ime bivšeg ministra održivog razvoja Branimira Gvozdenovića i njegovog sina Marka.

To je ispričao je i odbjegli tajkun Duško Knežević koji je kazao da iza firme “Safiro beach” na koju je uknjižena atraktivna parcela od 8.500 kvadrata, sa kojom su Turci zaključili ugovor o zajedničkoj gradnji, i gdje se planira gradnja kula, stoje šef države Milo Đukanović i Branimir Gvozdenović.

Knežević je u više navrata tvrdio da su mu Đukanović i Gvozdenović oteli atraktivnu parcelu, što je druga strana demantovala.

Iz “Mia investments” su u više navrata odbacili tvrdnje da imaju poslovnih veza sa crnogorskim političarima.

Projekat turskih investitora, kako je u više navrata isticano, je vrijedan 70 miliona eura, i riječ je o gradnji hotela sa 5 zvjezdica “Mia Budva”, objekat sa postamentom i dvije kule ukupno 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 858.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *