U Mostaru izglasana zabrana rada nedjeljom

Dodajte komentar

Gradsko vijeće Mostara sa 26 glasova za, dva protiv i četiri suzdržana usvojilo je odluku o zabrani rada nedjeljom, što je izazvalo različite reakcije poslodavaca, radnika, ali i građana.

Prema novoj odluci, nedjeljom, praznicima te neradnim danima, trgovinama koje se bavi prodajom pekarskih proizvoda te cvjećarama rad će biti omogućen u periodu od 7 do 12 sati, dok trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet neprehrambenim proizvodima neće raditi nedjeljom, a ostalim danima njihovo radno vrijeme biće od 7 do 21 sat. Nedjeljom tako neće raditi ni trafike.

Za vrijeme turističke sezone u ljetnjem vremenskom periodu od 15. juna do 15. septembra određuje se radno vrijeme i to najduže do ponoći radnim danom te 1 sat vikendom, uz puštanje i izvođenje muzike za ugostiteljske objekte koji posluju van kolektivno stambenih objekata. Za ugostiteljske objekte na otvorenom prostoru kao što su bašte, i terase, u ljetnjem vremenskom periodu, određuje se radno vrijeme najduže do ponoći radnim danom te sat vikendom, uz puštanje i izvođenje muzike za objekte koji se ne nalaze u okviru kolektivno stambenih objekata.

Za one koji ne budu poštovali odluku o radnom vremenu i ako pravna osoba ne odredi radno vrijeme u skladu s odredbama ove Odluke previđene su novčane kazne od 1.000 KM do 3.000 KM.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *