Keković: “Inflacija može pojesti benefite Evrope sad”

1 komentar

Inflatorni talas je krenuo i ako ga ne zaustavimo poješće benefite Evrope sad, kazao je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković. On je u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore, saopštio da je zabrinjavajuć indiferentni stav Vlade i poslanika kada je riječ o rastu cijena i socijalnom statusu građana, te da strpljenju dolazi kraj.

Keković je rekao da se globalna kriza odražava na našu zemlju koja je uvozno zavisna. Ističe da program Evropa sad spašava drastične posljedice koje bi imali zaposleni u javnom sektoru.

“Međutim, nije spasio penzionere, zatim 50 hiljada nezaposlenih, nije dao odgovor ni za 40 hiljada ljudi koji rade na crnom. To je ono što je negativno”, kazao je on.

Ono što vrijeđa je odnos vlasti prema inicijativama USSCG i indeferentni stav prema patnjama građana i građanki.

“Mi tražimo od Skupštine da na dnevni red pod hitno uvrsti neke zakone, između ostalh i taj zakon o izmjeni zakona o akcizama. Tražili smo i od Vlade ograničenje politike za cijene. Nijesmo mogli da dođemo do predsjednika Vlade koji je pokazao koliko poštuje organizaciju koja zastupa preko 20.000 zaposlenih”, saopštio je Keković.

Ističe da je taj indiferentni odnos zabrinjavajući.

“Vidimo da je dominantna politika, ali strpljenje polako popušta”, kazao je on.

Kaže da je odnos vrha države razočaravajući.

“Najprije onih koji upravljaju državom, a s druge strane vlada koja svoje nečinjenje opravdava Skupštinom koja ne radi svoj dio posla”, kazao je Keković.

Kazao je da USSCG teško može da iskorači sa velikim političkim porukama, ali da sada je u pitanju ekonomsko socijalni status građana.

“Taj inflatorni talas je krenuo i ako ga ne zaustavimo poješće benefite Evrope sad. Mi mislimo da strpljenju polako dolazi kraj. Pokušavamo da sumiramo članstvo da vidimo jesu li spremni da nas prate u aktivnostima kao što je pokretanje protesta”, kazao je on.

Poručio je donosiocima odluka da moraju da na pijadestal stave položaj građana i da se bave time.

“A onda, u drugom planu neka se bave političkom situacijom. Jer što će nam politike ako urušimo ekonomiju ove države”, istakao je generalni sekretar USSCG.

“Metalac može da se sačuva, Boksiti isto, Željezara takođe. Ajmo da se vratimo proizvodnji, jer bez proizvodnje nema života”, kazao je Keković.

Kaže da su ranije postojale indicije da se fabrika Metalca želli pretvoriti u poslovno-stambeni kompleks, jer je lokacija izuzetno atraktivna lokacija, te da je USSCG to spriječio.

“Ono što je zabrinjavajuće za nas u USSCG je što godinama unazad pričamo da Crna Gora gubi tu privrednu granu, Taj Metalac je imao sertifikate i mogao je da bude potpuno konkurenhtan na evropskom tržištu. Međutim, ovdje je politika na prvom mjestu, svima, pa i građanima”, kazao je Keković.

On je iskazao punu podršku radnicima Metalca.

“Onoliko koliko budemo mogli mi ćemo im pružiti podršku”, kazao je on.

Kada je riječ o radnicima Vektra Boke kaže da su uradili šta su mogli .

“Kada je riječ o Boksitima u Gumeču, naše kolege tamo već dva mjeseca ne primaju platu. Što je najgore, tamo se ne vidi perspektiva iako može da se kopa ruda. Mi smo taj KAP izgubili, ali sad je ovo borba radnika za prava koja nijesu imali tokom stečajnog postupka. Mi smo godinama ukazivali na to, međutim institucije su tako tumačile pozitivni zakon, da zaposleni koji su radili u najtežoj i najprljavijoj industriji, nijesu imali prava koja smo imali svi mi tokom stečaja”, kazao je on.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ni jedan sindikalni lider nakon podrške Spajkiju iz okt-dec prošle godine uz prećutno urušavanje zakona o radu nema moralnu niti etičku kredibilnost. Sramota, ovo je gore od stavova udruženja banaka…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *