Jablanica i Danilovgrad postali partneri za zapošljavanje bez granica u kreativnoj industriji

Dodajte komentar

Opština Jablanica (BiH) i Danilovgrad kreću u zajednički projekat prekograničnog partnerstva za zapošljavanje bez granica u sektoru kreativnih industrija, čiju realizaciju su zagarantovali i načelnici tih opština svečanim potpisivanjem ugovora.

Gradonačelnik Jablanice Damira Šabanovića i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević su nakon potpisanog ugovora u Jablanici naglasili da se radi o izuzetno značajnom projektu te izrazili nadu da je to početak mnogo šire saradnje između Jablanica i Danilovgrada.

Aktivnosti u sprovođenju projekta pod nazivom “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica–Creative Industries for Employment Without Borders” su već počele, te je u Jablanici održan zajednički sastanak projektnih partnera i radionica o uspostavi resursnih centara za kreativne industrije i obilazak budućeg centra u Muzeju Bitka za ranjenike na Neretvi.

“Svrha projekta je da se olakša pristup tržištu radne snage i okruženje za zapošljavanje u sektoru keativnih industrija zajedničkom inicijativom aktera prekograničnog područja koji dolaze iz manjih sredina u kojima postoje ograničenja za razvoj kreativnih industrija”, objasnio je načelnik Jablanice.

Cilj projekta je, kako ističe Šabanović, da se korišćenjem prekograničnih resursa i potencijala lokalnih zajednica kreira povoljnije okruženje za zapošljavanje u sektoru kreativnih industrija.

Inače, kreativne industrije su najbrže rastuće industrije u svijetu. Obuhvataju 11 sektora i 57 zanimanja od muzeja i biblioteka, umjetnosti i tradicionalnih obrta do kompjuterskih programa i igara.

Uspostaviće se četiri resursna centra, po jedan u svakoj od partnerskih opština, koji će pružati ove usluge građanima. Omogućiće i stažiranje u sektoru, uspostavu i korišćenje prekograničnog informacijskog sistema zapošljavanja, specifične obuke za preko 360 osoba, te kreirati bolje mogućnosti za one koji žele pokrenuti vlastiti biznis.

Projekat će trajati do jula 2024. godine, a finansira ga Evropska unija u programu prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Nosilac projekta je Opština Jablanica, a partneri su Opština Danilovgrad, NVO Multimedijal Bijelo Polje, Opština Konjic i Udruženje za preduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *